Oldal kiválasztása

Rodin Füreden

Szerző: | 2013-01-04.

Egy igazi klasszikusz, Auguste Rodin kiállítása a Vaszary Villában. A Szépművészeti Múzeumtól érkező szobrok, köztük a botrányt kavart, híres Érckor most először láthatók együtt a fővárosi galérián kívül. A grafikák és rajzok mellett a művész kultúrtörténeti értékű levelezése is látható a Villában.

 

A Szépművészeti Múzeum 1906-ban történt megnyitása előtti években a múzeum gyűjteményeinek a kialakítására felhatalmazott szakértő stáb nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az új intézmény európai rangú műtárgyanyaggal álljon a nemzetközi közvélemény elé. Az ekkor megvalósított vásárlások közül fontosságában és nagyságrendjében is kiemelkedik a modern kor egyik legrangosabb szobrásza, Auguste Rodin öt szobrának a megszerzése, amelyeket közvetlenül az akkor már széles körben igen elismert művésztől vettek meg. (A képen Rodin saját műtermében.)

Képek a megnyitóról itt.

A Rodin tárlat hanganyagokkal és videókkal együtt megtalálható a Balatonfüred nevű okostelefon alkalmazásban. A modern audioguide tartalmas információkat ad a műtárgyakról és a művészről.

Az 1901-ben véghezvitt vásárlás kezdeményezője és lebonyolítója a párizsi világkiállításon hivatalos kiküldetésben lévő kiváló muzeológus, Térey Gábor volt. A szobrászhoz írt leveleit a párizsi Rodin Múzeum archívuma megőrizte. Ezek alapján, valamint a Szépművészeti Múzeum irattárában őrzött, eddig publikálatlan dokumentumok révén a műtárgyvásárlás lépésről lépésre végig követhető. Az anyagot később az 1968-ban megvásárolt A csók című szobor egészítette ki. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében lévő valamennyi Rodin-szobor egyszerre a múzeumon kívül még sohasem volt kiállítva. A füredi tárlaton nemcsak a szobrok valamint néhány metszet és grafika, hanem a kiemelkedő történeti értékű levelezés is látható lesz.

A Szépművészeti Múzeum tulajdonába került szobrok legújabb technikai analízise segített abban, hogy a lehető legtöbb részlet kiderülhessen egy-egy alkotás elkészítésének a körülményeiről. Az érckor című gipszszobor röntgenfelvételei például kimutatták: igen különleges és ritka technikai eljárással készült öntvényről van szó. A Vaszary Villában is helyet kapó alkotás egyediségét a kiemelkedő minőségű patinázás is emeli, ezzel beigazolódott, hogy a mű az életműben megkülönböztetett helyet foglal el. Sikerült felkutatni egy felbecsülhetetlen értékű dokumentumot is, amelyet mindeddig eltűntnek hittek. Térey és Rodin levelezésében említés történik arról, hogy a magyar muzeológus javaslatára a szobrász egy nagyméretű dedikált fotót küldött Az örök tavasz című művéről az akkori kultuszminiszternek, Wlassics Gyulának, hogy ezzel felkeltsék az érdeklődését a szobor iránt, és rávehető legyen annak megvásárlására. A fotót a miniszter egyik késői leszármazottja megőrizte, így az most a kiállítás része lehet.

A kiállítás június 23-áig látogatható a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
október 10 - október 16
  • 10

    Idősek napja

    15:00 -17:00
    2022.10.10
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca

    Szépkorúak köszöntése.

  • 11
    Nincsenek események
  • 12
    Nincsenek események
  • 13

    Példaértékű balatoni épületek

    15:00 -18:00
    2022.10.13
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.

    Kiállításmegnyitó és előadások.

  • 14

    Füredi Szüret

    10:00 -21:00
    2022.10.14-2022.10.16
    Balatonfüred, Tagore sétány
    Balatonfüred, Tagore sétány

    Szüreti felvonulás, koncertek, vásár.

  • 15

    Orgona koncert

    19:00 -21:00
    2022.10.15
    Balatonfüred, Szent István tér 2.
    Balatonfüred, Szent István tér 2.

    Kapitány Dénes koncertje.

  • 16
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004