Oldal kiválasztása

Jelentős turisztikai fejlesztések

Szerző: | 2013-01-16.

Közel egymilliárd forint pályázati pénzt nyert a város és füredi vállalkozók a turisztikai attrakciók fejlesztésére. A támogatások révén megvalósulhat a Zákonyi illetve az Aranyhíd sétány felújítása, felépül a Balaton élővilágát bemutató ökoturisztikai látogatóközpont és fejlesztik a városi strandokat.

 

A város több jelentős turisztikai pályázata is támogatást kapott, így megkezdődhetnek a beruházások és tovább gyarapodhat Füred. Tavaly, az előző évhez képest, 25 millió forinttal több idegenforgalmi adót szedett be a város, azaz a bevételek miatt is kiemelten fontosak a helyi turisztikai látványosságok illetve kínálat bővítése. Idén a sikeres szezon szempontjából kulcsfontosságú fejlesztések lesznek a strandokon, mint arról korábban már beszámoltunk, a Kisfaludy és az Esterházy strand medrét is kitisztítják, rendezik. Részletek itt.

Támogatást nyert a Balaton élővilágát, a balatoni halakat bemutató ökoturisztikai látogatóközpont megépítésének terve is. A Tagore sétányra épülő, tájba illő, teraszos épületben egyebek mellett több, látványos akvárium és foglalkoztató terem várja majd az érdeklődőket.

A tervek szerint az új turisztikai bemutató és látogatóközpont a Tagore sétány északi oldalára épülne, a jelenleg igen rossz állapotban lévő vizesblokk helyére. A balatoni kilátást nem akadályozó épület pavilonszerű elemei egy belső udvart ölelnének át. A tornácos épület a Balaton jellegzetes pavilon építészetét idézi majd, nyugati részén igényes pihenőpark létesülne.
A központ egy komplex környezetismereti bemutatóhely lesz, ahol édesvízi akváriumokban mutatják be a Balaton élővilágát, de lesz kültéri bemutató medence, valamint előadó-, foglalkoztató-, és bemutató terem is. A Balaton-felvidéki hegyi patakoktól kiindulva a Balaton jellegzetes élővilágának bemutatása a cél. A látogatókat egységesen kialakított akváriumok fogadnák, amelyekben valamennyi, a tóban élő hal megtalálható lesz, kisebb akváriumokban pedig kagylókat, ritka rákokat láthatnak majd az érdeklődők.

A turisztikai fejlesztések mellett több olyan beruházás is elindul a városban, amelyek jelentősen növelik majd a városlakók illetve az ideérkezők komfortérzetét.
Hosszabb késlekedés után hamarosan végre elkezdődhet a buszállomás és pályaudvar teljes átépítése illetve korszerűsítése. (A 400 millió forintos uniós támogatás mellett önerőből új üzletsor is létesül itt.) Szintén a szezonra elkészül a felső városközpontot a fürdőtelepi résszel összekötő kerékpárút is. A 2,5 km hosszú út a postahivataltól indul, majd a Kéki patak mellett illetve a 71-es út mentén haladva csatlakozik a parti kerékpárúthoz.
A város kiírta a közbeszerzési eljárást a városi uszoda megépítésére, a tervek szerint a két ütemben megvalósuló beruházás révén egy 25 méteres uszoda és egy sportakadémia épülhet fel. (Az uszodához, amely a vízilabda utánpótlás-nevelés területi bázisaként is funkcionál majd, több, mint 350 millió forint támogatást kapott a város a látvány és csapatsportok támogatására kiírt pályázaton.)
És folytatódik a város egyik legfontosabb útjának az Arácsi útnak a felújítása is, idén a Tamási Áron utcától a Lóczy Lajos úti csomópontig terjedő szakaszon korszerűsítik az aszfaltot, csatornát, járdát, támfalakat építenek, és földbe helyezik a légkábeleket.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu
Fotó: Karsay Károly

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2021 >
November

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004