Oldal kiválasztása

Hízik a Balaton

Szerző: | 2013-01-18.

A csapadékos időjárás hatására végre elindult a Balaton vízszintjének emelkedése, az elmúlt három hét alatt tíz centiméterrel nőtt a tó vízszintje – adta hírül a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Jelenleg 57 centi a vízállás, további húsz-harminc centi téli feltöltődéssel számolnak a szakemberek.

 

Még így is közel 20 centiméterrel alacsonyabb a vízszint, mint amit tavaly ilyenkor mértek, de a már lehullott és a várható csapadékmennyiség bizakodásra ad okot. Csak januárban mintegy 11 centit emelkedett a Balaton vízszintje, a hirtelen olvadás miatt nagyjából 60 millió köbméter víz érkezett a tóba, ami a Velencei-tó másfélszeres víztömegének felel meg. Jó esély van arra, hogy a május végéig tartó feltöltődési időszak végére a Balaton visszatér a normál szabályozási sávjába, 70-90 centiméter közé.

Egyre több szakember állítja, túl vagyunk másfél év rendkívüli szárazságán, aminek hatására a Balaton vízszintje lényegesen lecsökkent, tavaly például 38 centiméter volt a mélypont.

– Most végre elindult a telítődés, húsz-harminc centi téli feltöltődéssel számolunk, amihez nem kell rendkívüli esemény, elég az átlagot csak egy kicsit meghaladó csapadékos tavasz, és a Balaton visszatér a szabályozási sávjába – közölte Csonki István a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Egy átlagos évben ősszel-télen a Balaton vízszintje átlag 30-35 centimétert emelkedik, de már 2011-ben is csak alig 15 centimétert mértek, és most is nagyon lassú az emelkedés, a vízszint január elején is csak 51 centiméter volt.

– A tél a feltöltődés időszaka általában szeptember-októberben kezdődik és májusig tart. Ezt követően jelentős párolgás indul el, amelynek következtében közel egy métert veszít a tó. Ezt a mennyiséget kell pótolnia a csapadéknak és a hozzáfolyásnak. Több mint tíz éve kiváló a Balaton vízminősége, a halak nem pusztulnak, tehát nem rossz a helyzet, de van egyfajta időjárási bizonytalanság. Egy csapadékos tél és tavasz sokat segíthetne, de attól nem félek, hogy a 2003-as évhez hasonló állapotok alakulnak ki, hiszen ahhoz több egymást követő nagyon száraz év kell. Gondozni kell azokat a létesítményeket, amelyeket az ember mesterségesen telepített a tóhoz. Mi alkalmazkodjunk a Balatonhoz, ne pedig a tótól várjuk el, hogy alkalmazkodjon a mi igényeinkhez – fogalmazott a szakember, aki kiemelte: az évközi vízszint-ingadozást a Balatonon 40 centiméterre állították be, miközben a természetes ennél jóval több, 70-80 centiméter lenne. Példaként a Bodeni és a Genfi tavakat említette, amelyek esetében a szakemberek több mint másfél méteres vízszintkülönbséggel számolnak az évszakok között. A strandokat és a kikötőket ott ennek megfelelően alakították ki.

A Balatoni Hajózási Zrt. közleménye szerint már március végén megkezdik a kikötők kotrását annak érdekében, hogy a hajózási idény zavartalanul elkezdődhessen. Ha a várt csapadékmennyiség elmarad, és a Balaton vízszintje májusra sem éri el a 75-78 centimétert, akkor újabb mederkotrásokat végeznek majd el

Jelenleg nincs sportolásra alkalmas jég a Balatonon. Csak a kikötőkben fagyott be a tó, ám az csak kásajég, ami egyáltalán nem teherbíró.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004