Oldal kiválasztása

Figula aranygyűrűje

Szerző: | 2013-02-08.

Ifj. Figula Mihály kapta meg a hazai fiatal borászok szakmai díját, a Pannónia Aranygyűrűt és a vándorserleget. A füredi borász az elismerést az idei borbálon vehette át a korábbi nyertestől, a szekszárdi Sebestyén Csabától. A legjobb pályamunka és a 2011-es Köves Pinot Gris válogatás hozta a sikert.

 

Hagyományosan, immár nyolcadszor megrendezett bálon ezúttal is a hazai legjelesebb bortermelők találkozhattak egymással, hiszen az eddig huszonegy alkalommal megválasztott Év bortermelői valamennyien jelen voltak az eseményen. Jókai Anna Kossuth és Prima Primissima díjas írónő fővédnökségével megrendezett idei Magyar Borok Bálján második alkalommal adták át az ifjú borászok legrangosabb elismerését a Pannónia Aranygyűrűt.

– A pályázati anyag mellé a Köves Pinot Gris válogatás borunkat adtam be. Ez 2009-ben készült, egyszeri, megismételhetetlen bor, nem lehet modellezni, ami persze nem is cél, hiszen ez a szépsége is egyben a borkészítésnek. Érdekessége, hogy 2009-ben egy nagy vihar teljesen szétverte a szőlőnket, alig maradt valami, de ebből viszont egy autentikus, nagyon koncentrált bor született. A siker záloga talán a tradicionális filozófia megőrzésében van. A természetközeli borokban hiszek, borászként igyekszem a legnagyobb barátságban lenni a természettel – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére ifj. Figula Mihály.
A borász elmondta, hogy az elmúlt húsz év alatt még mindig nem alakult ki a borászat választéka, új fajtákkal és új szőlő területekkel ismerkednek, például a megszokott fehér fajták mellett újabban a vörösbor is megjelent a pincészet repertoárjában.

– A díjjal járó figyelmet vagy nyilvánosságot elsősorban arra szeretném felhasználni, hogy a borvidékünk kapjon minél nagyobb reklámot. A saját borvidékemre koncentrálok, itt tanulhatok a legtöbbet, ezt ismerem a legjobban. Igyekszünk továbbra is példamutatóan dolgozni és művelni a szőlő területeket – tette hozzá ifj. Figula Mihály.

A díjat a 2004-ben alakult Pannónia Női Borrend hozta létre, három évvel ezelőtt, azzal a céllal, hogy támogassa illetve felhívja a figyelmet a fiatal hazai borász tehetségekre.

A szakmai díjra egy a borkészítési hitvallást tartalmazó pályázat benyújtásával és egy saját maguk által készített borral jelentkezhetnek a 35 év alatti, minimum középfokú szakirányú végzettséggel rendelkező fiatal borászok.

A beérkező pályaműveket első körben a kuratórium tagjai vizsgálják meg, majd egy vakkóstoló keretében bírálják el a borokat. A második körben a beadott pályaművek értékelése történik, amelynek végén a legmagasabb pontszámot elért pályázat nyeri el a Pannónia Aranygyűrűt.

A díj egy 14 karátos vésett, arany pecsétgyűrű, amely mellé a díjazott nevét tartalmazó vándorserleg is jár, amit két évig tarthat meg az aktuális nyertes. Az elismerés szakmai ösztöndíjat, hazai és külföldi pincészetben történő speciális képzéseket is tartalmaz.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
Május 23
  • 23
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004