Oldal kiválasztása

A nyaralók szeretik a Balatont

Szerző: | 2013-02-14.

A balatoni nyaralással a megkérdezettek több mint 90 százaléka elégedett. A belföldi vendégkör bővült, a külföldiek vendégéjszakáinak száma is nőtt, ám egyre nagyobb a konkurencia és még mindig nincs kitalálva a Balaton márka – derült ki a Magyar Turizmus Zrt. tavalyi felméréséből.

 

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a nyaralás hatására a Balatonról alkotott kép a válaszadók több mint egyharmadánál pozitívan változott, többségük pedig azt tapasztalta, amit várt. Néhányan említettek azonban hiányosságokat is, elsősorban az északi parton a viszonylag kevés szabad strandot, a kevés kulturált és ingyenes illemhelyet, a kevés bank automatát, a gyerekprogramok korlátozottságát és nehezményezték az árakat is.

A balatoni utazással összességében a megkérdezettek több mint 90 százaléka elégedett volt, harminc százalékuk nagyon elégedett. A válaszadók döntő többsége (92,8 százalék) ajánlaná barátjának, ismerősének, hogy utazzon a Balatonhoz. Érvelésük során elsősorban a Balaton természeti szépségét, a gyönyörű tájat, a régió által nyújtott kiváló kikapcsolódási, pihenési lehetőségeket, a sokszínű programokat és a kiváló strandolási, fürdőzési lehetőséget hangsúlyoznák.

A Balaton turisztikai régióban – a főszezonban – megforduló turisták magas elvárási szinttel (100-as skálán 81,2 pont) rendelkeznek, a 78,7 pontos elégedettségi index pedig azt bizonyítja, hogy a régió teljesítménye megközelítette a nagyon elégedett minősítési kategóriát. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a Balaton régióba látogató vendégek közül a belföldi turisták magasabb elvárási szinttel rendelkeztek, mint a külföldiek, akik számára lényegében azt nyújtotta a Balaton, amit vártak.

Az elégedettségi rangsort a vendégszeretet, a szállás, a környezeti tényezők és a vendéglátás vezeti. A rangsor végén található viszont a szolgáltatások ára.

A szakmai mélyinterjúk alapján belföldön a régió megítélése jónak mondható, sokat javult az elmúlt néhány évben. A külföldiek körében ugyanakkor csökkent a régió népszerűsége az utóbbi években, ennek okát a megkérdezett szakértők elsősorban abban látják, hogy a fejlesztések nem tartottak lépést az igények növekedésével, a politikai bizonytalanság megszűnése miatt pedig a déli szomszédos országok tengerpartjai iránt megélénkült a kereslet. Új és népszerű úti célként jelent meg a németek, osztrákok körében Bulgária, továbbá a korábban rendszeresen Balatonnál nyaraló német turisták generációváltását követően nem sikerült megnyerni a fiatalokat. Hiányosság a Balaton márka meghatározatlansága és a nem elég intenzív marketing tevékenység külföldön.

A szakértők szerint a stabil vendégkörnek számító kisgyermekkel utazó családok és a szórakozást kedvelő fiatalok mellett egyre többen utaznak a Balatonhoz wellnessre, vitorlázni illetve zenei fesztiválokra.

Ami a külföldieket illeti, még mindig Németország a régió legfontosabb küldő piac, miközben az osztrák kereslet körülbelül megfelel a korábbi éveknek. Egyre többen érdeklődnek a régió iránt a szomszédos és közeli országokból: Csehországból, Lengyelországból, Oroszországból, Romániából, Szlovákiából és Szlovéniából, amiben – főleg az orosz piac esetében – az egészségturizmusnak is szerepe van a fő motivációt jelentő vízparti pihenés mellett.

A Balaton turisztikai régió kiemelt szerepet játszik a magyar turizmusban: a KSH előzetes adatai szerint 2012-ben a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált belföldi vendégéjszakák 26,2 százalékát, a külföldi vendégéjszakák 15,3 százalékát regisztrálták a tónál. 2012-ben 2,7 millió belföldi és 1,7 millió külföldi vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek. Az elmúlt évben mindkét vonatkozásban nőtt a vendégforgalom. A régiót két híres fürdőváros, Hévíz és Zalakaros is erősíti. A 2012-es adatok szerint a belföldi vendégéjszaka számot tekintve Balatonfüred a 9. míg a külföldiek körében a 6. helyet foglalja el.
A felmérés részletei itt.

balatonfured.hu
Fotó: Szántó Áron

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Október
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456
  • 12:00 -13:00
    2022.10.06

    Megemlékezés.

789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004