Oldal kiválasztása

Múzeumok mindenkinek

Szerző: | 2013-02-18.

Ezer füredi tanuló és óvodás vehet részt abban a komplex múzeumpedagógiai programban, amelyet uniós pályázati pénzből indít el a Városi Múzeum. Kiállítás látogatás, tematikus foglalkozások, füredi helytörténet és irodalom – mindez a különböző korcsoportokhoz igazítva.

 

A múzeumok mindenkinek programhoz három füredi tanintézmény, a Lóczy Lajos Gimnázium, a Radnóti Miklós Általános Iskola és a Kiserdei Óvoda csatlakozott. A tantervekhez szorosan illeszkedő képzésben az említett iskolákba járó valamennyi diák illetve az óvodások is részt vesznek. A Városi Helytörténeti Gyűjtemény az uniós pályázaton elnyert húszmillió forintos támogatásból a komplex program mellett egy múzeumpedagógiai termet hoz létre és hét, korcsoportonként eltérő tartalmú és tematikájú ismeretterjesztő füzetet ad ki.

– Múzeumi napokat tartunk majd illetve több tematikus foglalkozást szervezünk a gyerekeknek és a diákoknak. Helytörténeti és a városhoz köthető irodalomtörténeti előadásokat hallgatnak majd, az óvodásoknak pedig mese napot tartunk, helyismeretet, de lesz drámapedagógia és interaktív kiállítás látogatás is. Közel ezer diák és óvodás jut így el a múzeumba, ismerkedik meg a maga szintjének megfelelően a helytörténeti gyűjteménnyel és viheti haza a program keretében készülő kiadványainkat – fogalmazott Tóth Györgyi, a Városi Múzeum szakmai igazgatója.

Az irodalmi előadásokat Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartja majd, aki a múzeumban tartott sajtótájékoztatón ízelítőt is adott abból, mennyi érdekességgel, korabeli fényképpel és anekdotákkal igyekszik a városhoz köthető huszadik századi irodalmat megismertetni a diákokkal.

– Füreden nem állt meg az élet a reformkorral, utána is volt és most is van fejlődés, ezt a folyamatot szeretném érzékeltetni, bemutatni. Szó lesz Jókairól, és persze általa a városról, de rajta kívül még sokan fordultak meg itt, így hát megidézzük többiek között Déry Tibort, Németh Lászlót, Örkény Istvánt vagy épp Krúdy Gyulát, és nem feledkezünk meg a városhoz köthető európai írókról sem. Mindezt igyekszem a diákok számára is érdekessé tenni – válaszolta a balatonfured.hu érdeklődésére Praznovszky Mihály.

A program november végéig tart.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Május
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004