Oldal kiválasztása

Balaton és versek

Szerző: | 2013-02-28.

Quasimodo díjazott versek, a város idei kulturális programterve zanzásítva, felolvasás, zene és közös éneklés zulu nyelven. Esszékkel, tanulmányokkal, helytörténeti írásokkal, tragikomédiával és több műfajú irodalmi szövegekkel megjelent a Tempevölgy idei első száma.

 

– Ezt a számot a versek uralják, több Quasimodo díjas költemény is olvasható benne. A Balatonnal külön fejezet foglalkozik, az irodalmi megszólalások mellett ezúttal egy tanulmány is helyet kapott Fekete Péter Balaton, a lét határán címmel értekezik a tó esélyeiről. Van a folyóiratban európai kitekintés, egy kis színház és helytörténet: Németh István Péter egy archív fénykép segítségével emlékezik meg arról, amikor 1935 augusztusában Radnóti Miklós és felesége Kővágóörsön járt – összegezte a periodika tartalmát Praznovszky Mihály, a lap főszerkesztője, aki hozzátette: a Füredi Tavaszi Fesztiválon résztvevő agykutatók előadásához kapcsolódva az agyról szóló kötet is megjelenik a folyóirat könyvsorozatának részeként, benne több klasszikus szerző írásával.

A teljes folyóirat itt olvasható.

A Városi Múzeumban tartott bemutatón Cserép László szerkesztőségi titkár, az önkormányzat kulturális osztályának vezetője, a város idei tervezett kulturális programjairól beszélt. Kiemelte: folytatódnak a hagyományok, ebben az évben is lesznek Jókai Napok, kiállítások és az olasz-magyar év jegyében a korábbiaknál is tartalmasabb Quasimodo költőverseny.

– Sok tervünk van, a cél továbbra is az, hogy Füreden tartalmas kulturális programok legyenek az egész évben. Idén Bujtor István szobrát avatjuk a Jókai Napok keretében, sok-sok programmal kiegészítve, komoly esély van rá, hogy a Rodin és Ferenczy Károly kiállítása mellett ősszel Kondor Béla tárlatot is rendezünk. Sőt felállt egy szakmai kuratórium, amely hosszútávon teremti meg annak lehetőségét, hogy évről évre rangos képzőművészeti kiállítások legyenek a Vaszary Villában. A Kisfaludy Színház pedig reményeink szerint egy pályázati támogatás révén igazán színes előadássorozatot tud színpadra állítani idén – fogalmazott Cserép László.

Az esten a Budapestről érkező költő, Suhai Pál olvasta fel verseit, Bánó Veronika és Rábaközi Rita vezetésével pedig az irodalmárok illetve a közönség együtt énekelt zulu nyelven így idézve meg a folyóiratban megjelent Bérczy József Kalahári című versét.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Január 27
  • 27

    Nigun koncert

    19:00 -21:00
    2022.01.27
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca

    Parker Jazz Club.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004