Oldal kiválasztása

Elindult a szezon

Szerző: | 2013-03-30.

A szigligeti várkapitány ágyúlövése jelezte, hogy megérkezett a mólóhoz Siófokról az idei első hajó, ezzel megkezdődött a 167. balatoni hajózási szezon. Rendkívül barátságtalan idő van, de a Balaton vízszintje jól alakul, várhatóan nyugodt szezon lesz az idén – hangzott el az ünnepségen.

 

– Szokatlan az időjárás, viszont nagy nyugalommal várhatjuk az idei szezont. A Balaton vízminősége és vízszintje egyaránt kitűnő, úgy tűnik pár héten belül a tó elérheti a 110 centiméteres legmagasabb szabályozási szintet. Mindez jó nyarat és hajózási szezont ígér – mondta a Hajókikötőben tartott megnyitó beszédében dr. Bóka István polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt alakult meg az önkormányzatok összefogásával a Balatoni Regionális Fejlesztési Tanács, ami igen jelentős esemény volt, hiszen csak közös erővel lehet tenni a Balatonért és a tó turizmusából élő településekért.

Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere kiemelte: sokan és sokszor temetik a Balatont, de a tó újra és újra bizonyítja, hogy az élet mindig győz a halál fölött.
– Mindig jövünk. Siófokról ide Füredre. Mert összetartozunk, mert hiszünk benne, hogy vannak közös ügyeink. A balatoni térség települései képesek a megújulásra– vélekedett a polgármester.

Pálinkás Róbert, Keszthely alpolgármestere hangsúlyozta: ez az ünnep az együttgondolkodásról szól, csak együtt találhatjuk meg mindazokat az előnyöket és örömöket, amit a Balaton tud adni nekünk.
Kontrát Károly államtitkár bejelentette: a kormány eltökélt szándéka, hogy a Balaton az unió legbiztonságosabb üdülőövezete legyen, ezért támogatják a térségi települések összefogását és ígérte: biztosítják az ehhez szükséges anyagi forrásokat.

Az ünnepi beszédek után a településvezetők egy-egy hógolyót gyúrtak és beledobták a Balatonba – ezzel búcsúztatva el végképp a telet.

Dr. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: idén is több jelentős beruházást valósít meg a hajózási társaság, egyebek mellett a tihanyi öreg-kikötőben kezdődik majd egy nagyobb fejlesztés. A társaság 24 kikötőjében 25 személyhajó, továbbá 4 komp közlekedik majd. – Az árak nyolc százalékkal emelkedtek, de minden korábbi kedvezmény idén is él. Két új gyorshajóval gyarapodott a flottánk, ezek Siófok-Füred-Tihany között közlekednek majd, ha beválnak jövőre újabb hasonló hajók beszerzését tervezzük – mondta Horváth Gyula.

Az idei szezonban is több kikötőből, köztük Füredről is indulnak majd sétahajók, programmal, étkezéssel meghirdetett hajókirándulások várják a vendégeket. Áprilistól a hétvégéken induló menetrend szerinti hajójáratokon a Balaton Régió állandó lakosai 25 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a teljes hajózási szezonban. Májustól naponta közlekednek majd a járatok.

Az ünnepségen a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar adott térzenét, a Siófoki Férfi Dalkör Egyesület és a Balatonfüred Néptánc Együttes adott műsort. Az ünnepséget követően, dacolva a hideg idővel az új motoros hajó a Szigliget, ingyenes sétaútra indult.

Áprilistól elindul a viharjelző szolgáltatás is a Balatonon, az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az új, LED-es technológiájú rendszer pontosabb lesz a korábbinál.

Tavaly óta a viharjelző rendszer három medencére bontja a Balatont, így az egyes térségekre vonatkozóan a korábbiaknál pontosabb és lokálisabb előrejelzést képes adni. A viharjelző rendszer 31 stabil és a kiemelt strandokon elhelyezett 16 mobil fényjelzőből áll. A mintegy 600 négyzetkilométeres kiterjedésű Balatonon, 102 engedélyezett kikötő, 150 hatóságilag kijelölt fürdőhely található, és több mint 10 ezer vízi járművet üzemeltetnek rajta. Egy-egy kánikulai napon a mintegy 300 fürdésre alkalmas helyen a vízben vagy partközelben körülbelül 300 ezer ember van. Az üdülőrégióban tavaly 348 esetben kellett elrendelni viharjelzést, és a vízi rendészet 124 mentéssel 329 embert helyezett biztonságba.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Augusztus
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004