Oldal kiválasztása

188. Anna-bál szépe Darvalics Virág

Szerző: | 2013-07-20.

A 188. Anna-bál szépe a budapesti Darvalics Virág. Az első udvarhölgynek a 18 éves balatonfüredi Balla Lillyt választották, a második udvarhölgy Szóráth Sarah. Az Anna-bál szépe Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba.

 

A Vaszary Villa kertjéből induló bevonulást rengetegen kísérték figyelemmel, a Gyógy téren lépni is alig lehetett. Háromszáz porcelán szívet akasztottak a vendégek nyakába.

bál szépét és udvarhölgyeit a szakértő zsűri választotta  ki, de a legszebb 15 lányt, visszatérve a hagyományokhoz, a báli közönség szavazta meg. A szavazatok alapján A 188. Anna-bál szépe a budapesti Darvalics Virág. Az első udvarhölgynek a 18 éves balatonfüredi Balla Lilly választották, a második udvarhölgy Szóráth Sarah. A hagyományok szerint az Anna-bál szépe Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba.

Lessen be a bálba! A fotókat folyamatosan frissítjük. Katt a kis képre.

{photogallery}1931{/photogallery}

A hölgyek nyakába már a Vaszary Villa kertjében felakasztották az idén először arany helyett a divatos platinával festett, rózsaszín árnyalatú, számozott porcelánszíveket. Mosolyok mögé rejtett izgalom. Mindenki a ruháját igazgatja, közben finoman azért megy az egymás méregetése. Rajta van az arcokon, ki veszi véresen komolyan a bált, ki csak kíváncsiságból jött vagy éppen megmutatni magát.

Lelkes illetve epés megjegyzések, tülekedés a jobb helyekért, fürkésző tekintetek, ablakokba kikönyöklők. A vendégek többnyire klasszikus estélyi ruhákban, de akad néhány merészebb dekoltázs. Tizenöt első bálozó füredi lány, több mint ötszáz vendég. A parton is vannak programok, este 11-től utcabál a Vitorlás téren.

{photogallery}1942{/photogallery}

Már hónapokkal ezelőtt elkelt minden jegy a bálra (a legolcsóbb belépő 50 ezerbe, a legdrágábbak 65 ezer forintba kerültek) mintegy hetven, zömében nyolc fős asztal várta a vendégeket, akik a meleg miatt egyelőre igyekeznek a szálló díszkertjében sétálgatni. A tavalyi bál szépe, Bőr Viktória lovas hintón körbejárta a várost – idén is ez volt a bál felvezetése.

A bálozók között feltűnt Benkő László, Trokán Anna, Litkey Farkas, Güttler Károly, és az agykutató Buzsáki György.

A palotást ezúttal Nádasdy András koreográfiája alapján a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolták, kísért a Mendelssohn Kamarazenekar.
Ünnepi köszöntőjében a bál fővédnöke: Németh Lászlóné, nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: az Anna-bál fogalommá vált, a nemzeti kincs része. Mi bálozók résztvevői és újrateremtői vagyunk ennek a hagyománynak – mondta.

A bál nagyon kedves a szívünknek, mert Magyarország egyik legszebb időszakát, a reformkort hozza vissza. Beleborzongok, ha arra gondolok, hogy itt járt Jókai, Kossuth, Deák vagy éppen Széchenyi. De az estnek a hagyomány mellett szólnia kell az első bálozókról is, a hölgyekről, kívánom hogy érezzék jól magukat- fogalmazott Bóka István polgármester.

Halász János kultúráért felelős államtitkár a tradíció és a megújulás harmonikus kapcsolatát hangsúlyozta, mint mondta a zene, a tánc és a lányok szépsége örök.

Szalay Ferenc, Balatonfüred kulturális partnerének, a bál díszvendégének, Szolnok városának polgármestere örömét fejezte ki a két település kulturális partnerségének sikere miatt, és hozzátette, hogy mielőtt bármerre indulnánk a világban, elsőként hazánkat ismerjük meg.

A Kiss Ernő-díjat, magát a huszárkapitányt ábrázoló szobrot, idén Freund Tamás vehette át. A Széchenyi-díjas agykutató, egyetemi tanár, az agykéreg működésének nemzetközi hírű tudósa.  Az Európai Bizottság elnökének tudományos és technológiai tanácsadó testületébe is beválasztott Agy-díjas (The Brain Prize) akadémikus, több szállal is kötődik a városhoz, annak elkötelezett támogatója, sőt néhány rendezvényének ihletője, nem mellesleg a balatoni borok kiváló szakértője – hangzott a laudáció.

Közben elkezdték feltálalni az ételt. Többen már az asztaloknál, elég nagy a csörömpölés. Páran kint az udvaron sétálgatnak, a hotel bejáratánál még mindig sokan ácsorognak és lesik a bálozókat.

Kétszázötven hölgy van jelen a bálon, köztük tizenöt első bálozó, 18 éves füredi lány fogadta el a város meghívását: Auth Bettina, Bablena Dolly, Balla Lilly, Csapó Rebeka, Csima Brigitta, Gerner Dorottya, Hajtai Vanessza, Hermán Vanessza Dóra, Nagy Ágnes Viktória, Simon Zsófia, Steierlein Bettina, Szalay Rebeka Éva, Telegdi Kamilla, Vass Dorina, és Vászolyi Dóra.


A bál történetét bemutató film itt érhető el.

A BÁLI MENÜ

Üdvözlő ital
Pezsgő, narancslé

Hideg előétel
Füstölt pisztrángfilé balzsamos marinált zöldségekkel, fürjtojással és lazackaviárral
Diós libamáj terrine házi zabpehely chips-szel és lilahagyma lekvárral, rozmaringos zöldalmapürén tálalva

Leves
Erőleves keleties fűszerezéssel, rákhússal töltött wonton tésztával és gyömbéres-narancsos sárgarépa kévével

Főétel
Vajastésztában borjúfilé érmék turbolyás kucsmagombával, fava babbal, burgonya mousseline-nel és
Barbarie kacsamell lassan sütve kelkáposztába ágyazott majorannás árpagyöngy rizottóval, jus-vel

Desszert
Aranyfátyol torta
Bazsalikomos csokoládé tekercs vörös áfonya zselével
Narancsos Campari parfé

Éjféli svédasztal
Magyaros vegyes ízelítő
Kézműves sajtvariáció
Vörösboros vadpörkölt juhtúrós sztrapacskával
Kenyértésztában sült mustáros sertéscsülök bajor burgonyasalátával és lilahagymás babsalátával
Paradicsommal és mozzarellával grillezett bazsalikomos jércemell oliván sült roppanós zöldségekkel
Gyümölcsoázis
Cukrászínyencségek

Némi báli illemtan:

– Pontosan kell érkezni, a késés udvariatlanság!
– A tánchelyeket elölről hátrafelé kell feltölteni, tolakodni tilos!
– Nem illik ugyanazt a hölgyet sokszor felkérni!
– Hölgyeknek tilos a felkérést visszautasítani, illetve ha ezt megtették, akkor azt a táncot utána már mással sem táncolhatják!
– Minden helyzetben kerülni kell a feltűnő viselkedést!

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet és megírhatja véleményét is.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
június 27 - július 03
  • 27
    Nincsenek események
  • 28

    Komolyzenei koncert

    18:00 -21:00
    2022.06.28
    Balatonfüred, Szent István tér 2.
    Balatonfüred, Szent István tér 2.

    Miklósa Erika és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje.

  • 29
    Nincsenek események
  • 30
    Nincsenek események
  • 01
    Nincsenek események
  • 02

    Kisfaludy Színházi Fesztivál

    20:00 -22:00
    2022.07.02-2022.07.05
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca

    Színházi előadások.

    Oláh Kálmán- Andy Middleton duó

    20:00 -22:00
    2022.07.02
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca

    Parker Jazz Club.

  • 03
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004