Oldal kiválasztása

Zalán Tiboré a Quasimodo-díj

Szerző: | 2013-09-07.

Zalán Tibor vehette át az idei Salvatore Quasimodo Emlékdíjat a Nobel-díjas olasz lírikusról elnevezett költőverseny szombati díjkiosztó gálaestjén. A Kései Berzsenyi esték című költemény, kétszáz szerző mintegy négyszáz műve közül bizonyult a legjobbnak. Aczél Géza kapta a különdíjat.

 

Az 59 éves költő, író, színműíró, tanár, dramaturg több, mint kétszáz pályázó közül kapta meg végül a fődíjat.

Zalán Tibor 1954-ben született Szolnokon. A József Attila díjas költő a kortárs irodalom egyik emblematikus alakja, ír verset, drámát, regényt, hangjátékot, esszét, kritikát, dalszöveget és gyermekkönyvet. Legújabb kötetei: A rettentő görög vitéz. (Mese. 2011) Szétgondolt jelen. (Versek. 2011) Fáradt Kadenciák. (Versek. 2012)

Fotógaléria, katt a kis képre.

{photogallery}2007{/photogallery}

– Az ember természetesen hiú, boldog vagyok, hogy 190 költő közül pont az én versem nyerte el a zsűri tetszését. Nem szoktam versenyezni, ez volt az első alkalom, hogy verset küldtem pályázatra és azt hiszem az utolsó is. Elképesztő ötlet verseket versenyeztetni egymással, valószínűleg nagyon rossz állapotban voltam, amikor eldöntöttem, hogy mégis elküldök két verset. Eddig két Berzsenyi tematikájú verset írtam, mindegyikkel díjat nyertem…
Nem értek máshoz csak a vershez, egész életemben csak írtam. Nem tartozom semmilyen szekértáborhoz, igyekeztem megőrizni a függetlenségemet, ami alkotó emberként fontos és jó, egzisztenciálisan viszont nem feltétlenül. Sokáig kerestem a jóságot, úgy vélem a jóság a halál pillanatában érinti meg az embert, már nem is félek tőle. Kíváncsian várom. A pusztulás, az elmúlás mindig foglalkoztatott, a fájdalom és a veszteség a legfontosabb emberi minőség, úgy vélem, magán halálom és magán pusztulásom van. Ezzel a jelenlévő mindennapi halállal, pusztulással élek együtt, ami egyfajta melankóliával jár, ez érződik ki a verseimből is – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Zalán Tibor, aki novemberben Kairóban vesz majd részt egy nemzetközi költőtalálkozón.

A 21. alkalommal megrendezett nemzetközi költőversenyen ezúttal egy különdíjat osztottak ki, amelyet Aczél Géza költő, kritikus, az Alföld folyóirat főszerkesztője vehetett át. A díjazott versek alább olvashatók.

Oklevelet kaptak: Géczi János, Matyikó Sebestyén József, Flórián Róbert Szabolcs, Oláh András, Dukai Nagy Ádám, Lanczkor Gábor, Tóth László, Zsávolya Zoltán, Gyimesi László, Bognár Anna, Oravecz Péter és Papp Imre.

A magyar-olasz évad rendezvényeként zajló költőversenyt ezúttal is különböző kulturális programok kísérték, két jelentős kiállítás nyílt a Vaszary Villában, volt opera, a világhírű francia zeneszerző Offenbach művét állították színpadra és persze volt irodalom is. Bemutatták Arnaldo Dante Marianacci Caffé Hungaria c. kötetét, a költő emlékfát is ültetett a Tagore sétány melletti olasz ligetben, és Simin Behbahani, a 2013. évi Janus Pannonius-díjas perzsa költőnő könyvét.

A díjkiosztó előtt Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő, a Tagore sétányon álló emlékfájánál tartottak megemlékezést, ahol dr. Gina Giannotti, az Olasz Kultúrintézet igazgatója mondott ünnepi beszédet. A XX. század egyik legjelentősebb olasz költőjének nevezte Quasimodot, akinek lírája egyedülálló.

A gálán a díjnyertes verseket Alessandro Quasimodo és Lukács Sándor színművészek adták elő. Közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

Az Anna Grand Hotelben rendezett gálán a szokásoknak megfelelően átadták a Bertha Bulcsu-díjakat is.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Eddigi díjazottak listája és videók itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2019 >
Szeptember
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004