Oldal kiválasztása

Nyitott képzés Füreden

Szerző: | 2013-10-24.

Átadták a Piros iskolában létesített Nyitott Tanulási Központot, ahol ingyenes továbbképzéseket biztosítanak majd elsősorban a rászorulók és a munkanélküliek részére. Előzetes igényfelmérés alapján alakították ki a program szakirányú képzéseit, egy részük már elérhető.

 

A program célja a foglalkoztatottság, az esélyegyenlőség és a szociális biztonság növelése, ingyenes tanulási lehetőség biztosítása a rászorulók, a hátrányos helyzetű felnőttek és a munkahelyük elvesztésében fenyegetettek számára, kiemelten kezelve a mindennapi életben való személyes boldogulást segítő alapkészségeket illetve az informatikát, és az idegen nyelvi képzést.

A  képzések beindítása előtt a munkaügyi központ, a civil szervezetek, és különböző munkáltató cégek bevonásával egy átfogó igényfelmérés zajlott, annak érdekében, hogy feltérképezzék: a térségben milyen képzési formákra és szakirányok oktatására lenne szükség. Ennek megfelelően a Tanulási Központban az alábbi képzési programok közül lehet válogatni: nyelvi és számítástechnikai ismeretek, mindennapi pénzügyek, munkavállalói-, vállalkozási-, állampolgársági ismeretek, zöldenergia a háztartásokban, egészséges életmód, együtt tanulás otthon a gyermekünkkel, okostelefon illetve táblagép használata, hatékony önmenedzselés.

A napi nyolc órában nyitva tartó, a Piros iskola épületében helyet kapó Tanulási Központ modern oktatási eszközökkel illetve tanulásszervezővel és egyéni, személyre szabott tanácsadással biztosít ingyenes képzési lehetőséget. A számítógépekkel, internet eléréssel rendelkező, minimum 15 fő egyidejű tanulását lehetővé tevő központok a hivatalos program szerint 2016. január 31-ig működnek.

A megnyitón dr. Bóka István polgármester hangsúlyozta: a központ programjai elsősorban a munkaerőpiacon ilyen-olyan okból a leghátrányosabb rétegek képzésére koncentrálnak. Az egyik legfontosabbnak az alapvető pénzügyi kultúra megismertetését tartja, mert mint fogalmazott, ebben óriási a lemaradásunk, egyebek mellett ezért került a társadalom jelentős része a devizahiteles csapdába.

– 2010-ben kezdtük el a program felépítését, amikor rendkívül nagy gondot okozott a munkanélküliség. Ahhoz, hogy minél több ember vállalhasson munkát és azt meg is tudja tartani elengedhetetlenül fontosak ezek a különböző átképzési programok – vélekedett Halász János az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

– A legfontosabb feladatunk, hogy mindig a helyi közösségek igényeihez igazítsuk a képzési programokat, ez biztosítja a program életképességét. Négy képzésünk, az informatika, a nyelvtanítás, a pénzügyi illetve munkavállalói ismeretek azonnal indulnak itt Füreden, jelentkezni a központban személyesen lehet – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Balázs Ákos, projektmenedzser.

A Nyitott Tanulási Központok kialakítása a helyi szereplők (önkormányzat, civil szervezetek, helyi vállalkozások, egyházi szervezetek, stb.) bevonásával történt. A központok legfőbb feladata, hogy a helyi szükségletekre és egyéni igényekre rugalmas megoldást tudjon adni.
A Nyitok Hálózat európai szinten is elismert program, amely egyedülálló módon ösztönzi a felnőttek élethosszig tartó tanulását valamint a szociális hátrányok mérséklésével az alapkészségek fejlesztését. A tapasztalatok szerint kiugró mértékben járul hozzá az alacsony képzettségűek és pályakezdők, valamint a munkanélküliek foglalkoztathatóságának javításához, de a munkahelyek megtartásában is segít.

Az országban ötven településen létesült egy-egy Nyitott Tanulási Központ. (A megyében Füred mellett Pápán és Várpalotán van még ilyen.) Az országban három régiós központot állítottak fel, Budapest és Debrecen mellett Balatonfüreden működik regionális iroda, amely 17 tanulási központ munkáját felügyeli és segíti majd.
A központokban országosan 100 alkalmazottat valamint több mint 150 oktatót foglalkoztatnak, a tervek szerint a tanulási programok révén 12 ezer fő számára biztosítanak majd ingyenes tanulási lehetőséget. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával mintegy két milliárd forintból valósult meg.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
június 27 - július 03
  • 27
    Nincsenek események
  • 28

    Komolyzenei koncert

    18:00 -21:00
    2022.06.28
    Balatonfüred, Szent István tér 2.
    Balatonfüred, Szent István tér 2.

    Miklósa Erika és a Mendelssohn Kamarazenekar koncertje.

  • 29
    Nincsenek események
  • 30
    Nincsenek események
  • 01
    Nincsenek események
  • 02

    Kisfaludy Színházi Fesztivál

    20:00 -22:00
    2022.07.02-2022.07.05
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca
    8230 Balatonfüred, Horváth Mihály utca

    Színházi előadások.

    Oláh Kálmán- Andy Middleton duó

    20:00 -22:00
    2022.07.02
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca

    Parker Jazz Club.

  • 03
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004