Oldal kiválasztása

Hullámok a parton

Szerző: | 2013-11-14.

Új arculatot és egyben funkciót kap a Széchenyi sétány. Egymástól zöld sávval elválasztott járda és kerékpárút készül, lesz wifi-pont, párakapu, dupla fasor, egyedi megjelenésű esőbeállót és pihenőpadokat létesítenek. A sétány felújítási munkálatai még javában zajlanak.

 

– Akik a 71-es főúton csak átautóznak Füreden, szinte semmit sem érzékelnek az elmúlt évek fejlesztéseiből, a felújított közterületekből, ezért nagyon fontos, hogy a Széchenyi sétány olyan arculatot kapjon, amitől az átutazók kedvet kapnak körbenézni a városban. Városképi és használati szempontból is ez egy kiemelt jelentőségű szakasz, komfortosnak, de egyben tetszetősnek kell lennie. Ha ezzel elkészülünk, akkor egy hosszú Balaton-parti sétányt kapunk, amely többféle hangulatot áraszt és eltérő időtöltési lehetőségeket kínál. Mivel itt nem lesznek vendéglátóhelyek ez a rész elsősorban az aktív pihenést szolgálja majd. Az a cél, hogy egy élettel teli sétány legyen itt – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Wallner Krisztina táj-és kertépítész, a sétány felújításának vezető tervezője.

A sétány, amely mentén két nagy hotel is található, a város egyik kapuja. Megjelenését a hullámos vonalak határozzák majd meg, illeszkedve ezzel a Zákonyi sétány és a Vitorlás tér kialakításához vagy éppen a Kerek templom alatti hullámzó domborzathoz.
A mintegy 500 méteres szakaszon a közúttól zöld sávval elválasztva alakítják ki a kerékpárutat, s attól szintén egy zöld sávval elhatárolva lesz a díszburkolatos járda. A Füred Hotel előtti területen egy információs központként működő úgynevezett hullámházat létesítenek (képünkön), végre lesz nyilvános, ingyenes wifi a város frekventál részén. Itt információs tábla kínálja majd a város aktuális programjait, látnivalóit, túraútvonalait.

A hangulatos esőbeállóban padokat és asztalokat, kerékpártárolókat, tájékoztató táblát, mellette kerékpáros javító készletet és ivó kutat helyeznek el. A sétány mentén több olyan aktív pihenést szolgáló játékos eszköz is lesz, amelyeket a tapasztalatok szerint a nagyobb gyerekek és kamaszok mellett a felnőttek is előszeretettel használnak.
A sétány teljes hosszában dupla fasort telepítenek, több mint száz új fát ültetnek, és kialakítanak egy gyephullámot is, amelyen mezítláb lehet majd sétálgatni.

A hagyományos parti sétány jelleg mellett több hiánypótló, praktikus szolgáltatásnak is helyet kell adni a Széchenyi sétányon, például a kerékpárosok, gyalogosok számára jelenleg nincs semmi megállási, felfrissülési lehetőség és a látogatók megfelelő informálása is hiányzik, ezeket itt pótoljuk – mondja Wallner Krisztina.

– Egységes vízparti városképre törekszünk. A sétány mentén nem lehet nagyobb teresedéseket kialakítani, ezért kis helyigényű, ám az út egyenes vonalának monotonitását oldó elemeket terveztünk ide. A hullámos vonal visszaköszön a térkövezésben, a növényfuttatókon, a gyepen, és a hullámházon is, amelynek hármas aszimmetrikus tetején ismétlődik a hullám. Reményeim szerint ez egy látványos partszakasz lesz, amelyet az ingyen wifi, a párakapu és a többi játékos illetve hangulatos elem miatt több évszakban is jól lehet majd használni – fogalmazott Wallner Krisztina.

A Széchenyi sétány a kempinget, a bevásárlóközpontot illetve a nagy befogadóképességű hoteleket köti majd össze a korábban felújított sétányokkal, közterekkel és vendéglátóhelyekkel, így a város egyik kiemelt turisztikai fejlesztése, amely várhatóan tavaszra befejeződik.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004