Oldal kiválasztása

Százéves a szívkórház

Szerző: | 2013-11-14.

A szívkórház az ország egyik csúcs-centruma. Az intézmény megerősít minket abban, hogy érdemes a múltunk értékeit megőrizni és ha kell, új életet lehelni belé. Az értékmegőrzésen múlik az ország jövője – fogalmazott Balog Zoltán miniszter, az Állami Szívkórház centenáriumi ünnepségén.

 

–  A szívkórház a város kultúrája nélkül nem lenne ugyanaz az intézmény, mert kultúra nélkül nem lehet gyógyítani. Ugyanakkor az egészségügyi intézmény is sokat tett hozzá a város értékéhez, egészen a kezdetektől számítva, amikor 1716-ban megnyitották itt az első fürdőházat. Balatonfüred ma nem egy reformkori skanzen, hanem egy élő, fejlődő város, a jövő városa –  mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, az Anna Grand Hotelben tartott ünnepségen. Balog Zoltán hangsúlyozta: évente nyolcezer ember rehabilitációja történik meg a szívkórházban, ezzel a szívgyógyászat egyik csúcscentruma, tevékenységével hozzájárul ahhoz, hogy az országban évente 16 ezer beteg éli túl az infarktust.
– Javítani kell az emberek életminőségét, növelni az egészségben töltött évek számát és fejleszteni a betegellátás színvonalát. Ez a közös célunk – tette hozzá a miniszter.

Dr. Bóka István polgármester kiemelte, hogy a kórház a város identitásának egyik meghatározó eleme, egy olyan egészségügyi intézmény, amelyben mindig is a magyar szellemi élet kiemelkedő személyiségei gyógyultak.
– A szívkórház múltja jelentős hatással volt a város kultúrájára, a jelen nagy értéke az itt zajló aktív gyógyászat, a jövő pedig a rehabilitációra és gyógyításra épülő egészségturizmus lehet – jelentette ki Bóka István.

Kontrát Károly belügyi államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: a szívkórház nem csupán Balatonfüred, hanem az ország ékköve is.

Az ünnepség keretében mutatták be az intézmény főigazgatójának prof. dr. Veress Gábor Akkor és most című könyvét, amely a szívkórház történetét dolgozza fel.
A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelent kötet a 18. századra visszanyúló kezdetektől, amikor is az 1716-os tihanyi apátsági birtokösszeíráskor feljegyezték a füredi savanyúvíz létezését, egészen napjaikig követi végig az intézmény kialakulását és fejlődését.

– Háromszáz évvel ezelőtt kezdődött itt a gyógyítás. Nagy elődeink vannak, elég csak Hajdú Tibor pannonhalmi főapátra gondolni, aki 1912-ben létrehozta a Tibor fürdőt. Hitvallásunk illeszkedik az elődökéhez, a szívkórházban most is a beteg szükséglete az első – vélekedett dr. Veress Gábor.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004