Tehetséggondozásért kapott díjat a város

Első alkalommal ítélték oda a Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzat címet. A Magyar Nemzeti Múzeumban tartott rendezvényen adták át a fődíjakat, amelyet Szolnok, Tata illetve két kisebbségi önkormányzat (Szada, Hejőkeresztúr) mellett Balatonfüred vehetett át.

 

A Magyar Nemzeti Múzeumban tartott díjátadón az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára azt mondta: vannak közösségek, amelyek felismerték a tehetséggondozás jelentőségét, és hajlandóak ezért áldozatot is hozni, őket díjaztuk.

Hoffmann Rózsa kiemelte: nem elég tehetségesnek lenni, mert ha a tehetség nem kapja meg a szükséges többletet, a gondozást, amely révén kibontakozhat, eredményeket érhet el, elhalványul, hiszen támogatás nélkül nehéz a felszínen maradni. Véleménye szerint az oktatásügy minden irányítójának örömteli feladat, ha tehetséges fiataloknak, őket segítő szervezeteknek és embereknek adhat át elismerést. Bár a kitüntetettek erőfeszítéseiket gyakran nem a reflektorfényben teszik, azok nem eredménytelenek és hiábavalók. A felnövekvő nemzedék tagjai ugyanis sikerre vihetik erőfeszítéseiket, hozzájárulhatnak közösségük és a nemzet hírének öregbítéséhez – mutatott rá az államtitkár aki szerint a tehetséggondozás alapvető feladata a tehetségek felszínre hozatala.

Az eseményen díjat kapott Balatonfüred, Szolnok, Tata és Szada önkormányzata, továbbá a hejőkeresztúri cigány kisebbségi önkormányzat és az Országos Roma Önkormányzat.

Balatonfüreden az önkormányzat több olyan tehetséggondozó rendezvényt támogat, amely sok látogatót vonz, így lehetővé válik a városok tehetséggondozó tevékenységének összehangolása. Szolnokon nyolc úgynevezett tehetségpont található: egyebek mellett pedagógiai intézet és tehetséggondozó alapítvány. Tatán három tehetségpont van, az önkormányzat segíti munkájuk összehangolását és díjakkal is elismeri szakmai tevékenységüket. A Pest megyei Szada különdíjat kapott, mert a község általános iskolája nagy hangsúlyt helyez a tehetséggondozásra, mintegy húsz tehetséggondozó szakkört működtet. Elismerést kapott a Borsod megyei Hejőkeresztúr cigány kisebbségi önkormányzata, amiért egy a hátrányos helyzetű gyermekek oktatását segítő modellt támogat. Ugyancsak kitüntették az Országos Roma Önkormányzatot, amely támogatja a tehetséggondozást, a tanulók képességeinek kibontakozását – hangzott el az értékelésben.

Az Emmi a Nemzeti Tehetség Program keretében idén először hirdette meg a Tehetségbarát helyi és nemzetiségi önkormányzat címet. A kitüntetett önkormányzatokat egyebek mellett a 2013-as évben tehetséggondozásban részesült fiatalok száma, e tevékenységnek az önkormányzat működési feltételeivel arányos mértéke, valamint a regionális, országos vagy nemzetközi kapcsolatok kiépítettsége alapján választották ki.

A fődíjat elnyerő három helyi és két kisebbségi önkormányzat három programon vehet részt: egy tíznapos nemzetközi tanulmányúton – amelynek keretében meglátogatják a CERN kutatóközpontot -, egy egyhetes művészeti alkotótáborban és egy egynapos múzeumpedagógiai programon.

Forrás: MTI

Olvass tovább

Hozzászólások lezárva.