Oldal kiválasztása

Renoválják a szívkórházat – Gyógyturisztikai fejlesztés a jövő?

Szerző: | 2014-01-10.

Megújul az Állami Szívkórház százéves épületének homlokzata, ötven év után állítják helyre a Gyógy-térre néző, eklektikus stílusú főépületet és az egykori Esterházy kastélyt. Most úgy tűnik, a közeli jövőben az intézmény történetének egyik legnagyobb beruházása kezdődhet, több milliárdos gyógyturisztikai fejlesztés az ígéret.

A szívkórház amellett, hogy az ország egyik legjelentősebb egészségügyi centruma, a város emblematikus épülete is, veretes históriával.

– A kórház energetikai fejlesztésére 600 millió forintot nyertünk uniós pályázaton. Modernizáltuk az épületet, kicseréltük az összes nyílászárót, korszerűsítettük a fűtés és klímarendszert, napelemeket telepítettünk. Sikerült azonban ebből a forrásból 100 millió forintot átcsoportosítani a főépület valamint a gazdasági épület homlokzatának felújítására. Elkezdődtek a munkálatok, de közel sincs vége a rekonstrukciónak, várhatóan a nyár elejére lesz kész az épület homlokzata. Ötven év után ez az első nagy rekonstrukció az épületen- válaszolta a balatonfured.hu kérdésére dr. Veress Gábor az intézmény főigazgatója.

A homlokzat felújítása a műemlékvédelem felügyelete alatt zajlik, a szívkórház épületei a 100 évvel ezelőtti, eredeti külső megjelenést kapják vissza, amely harmonizál majd a Gyógy-tér jellegével és az ott található többi épülettel.
Megújul a főépület, a gazdasági épületként használt egykori Esterházy kastély, és az Erzsébet udvar déli homlokzata is. Jelenleg a javított alapvakolat látható az épületeken, erre még rákerül egy speciális, hőszigetelő folyékony kerámia vakolat, majd ezután következik a végleges pasztell színezés. Az időjárástól függ, mikorra fejezik be a beruházást, de nyár elejére mindenképp elkészül a homlokzat.

– Az elmúlt években elsősorban a szívkórházban zajló ellátás szakmai színvonalának fejlesztésével voltunk elfoglalva, ami a legfontosabb egy egészségügyi intézményben. Az aktív szívgyógyászat és a rehabilitáció legmodernebb eszközeit, eljárásait használjuk, ennek köszönhetjük az intézmény rangját. Tavaly megtörtént az energetikai fejlesztés, most a külső felújítás, ami már nagyon ráfért az épületre. A közeli jövő pedig a szívkórház történetének egyik legnagyobb fejlesztése lehet. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a napokban tájékoztatott arról, hogy a szívkórház bekerült azon négy hazai egészségügyi intézmény közé, ahol a kormány támogatásával jelentős gyógyturisztikai fejlesztések valósulhatnak meg. Ez több milliárdos beruházást jelentene a szívkórháznak, amely révén új funkciót is kapna az intézmény, és ötven év után megújulhatna a belső infrastruktúránk is. A jövőnk tehát a magas szintű szakmai munka megőrzése mellett a gyógyításra épülő egészségturizmus lehet – vélekedett Veress Gábor.

A professzor hangsúlyozta, a gyógyturisztikai beruházás nem befolyásolja az intézmény jelenlegi státuszát, azaz a szívkórházban továbbra is az OEP által finanszírozott kardiológiai, rehabilitációs ellátás zajlik majd, sőt a betegek az épületek belső felújítása után komfortosabb környezetben gyógyulhatnak.

Az Állami Szívkórház jelenleg 3,5 milliárdos költségvetéssel működik. A több mint négyszáz ággyal rendelkező intézményben évente mintegy hétezer beteg tölti rehabilitációját, és évente egy-két ezer betegen végeznek el kisebb-nagyobb szívműtéteket. Ezzel az intézet a hazai szívgyógyászat egyik csúcs-centrumának számít, nem mellesleg a város egyik legnagyobb foglalkoztatója is, hiszen négyszáz dolgozónak ad munkát.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004