Oldal kiválasztása

A kultúra a megtartó erő

Szerző: | 2014-01-22.

Ragaszkodnunk kell a kulturális teremtő erőhöz, amely mindig megtartotta a nemzetet – mondta a Magyar Kultúra Napján Pozsgay Imre. Füred kulturális díját Hutás Mihályné vehette át.

 

– Napjainkban a gazdasági nehézségek mellett mindenre kiható kulturális válság és elbizonytalanodás húzódik meg. Mi mégis a kulturális élettől várjuk az impulzusokat, és ezt jól tesszük, mert ez értékes kincsünk, amit meg kell őriznünk és tovább kell adnunk – mondta az Anna Grand Hotelben rendezett ünnepségen Bóka István polgármester.

Pozsgay Imre köszöntőjében kiemelte: a 19. században Magyarország kiemelkedő kulturális produkciót hajtott végre, minden válság és nehézség dacára az országot a kultúra mindig egyben tartotta.
– Magyarországnak a kulturális teremtő erőhöz ragaszkodnia kell. A kultúra mindig is megtartó erő volt. Itt Füreden is nemcsak őrzik a kultúrát, de teremtik is. Ha egyetlen kamarásra kellene bízni a kultúra sorsát, akkor én biztos Füredre bíznám – fogalmazott Pozsgay Imre.

Az ünnepségen átadták a Balatonfüred Város Kultúrájáért kitüntetést, amelyet dr. Hutás Mihályné a Ferencsik János Zeneiskola volt igazgatója vehetett át.

– Tizenkét éve mentem el Füredről, nagyon jól esik, hogy ilyen távlatból is gondoltak rám. A zenével foglalkoztam, mindig azt csináltam, ami igazán örömet okozott, és hogy ezért még díjat is kaptam, az külön öröm számomra – mondta meghatottan a díjazott.

A gálaműsoron fellépett Szarvas József Jászai Mari – díjas színművész, Szalai Molli a füredi zeneiskola hallgatója és Hutás Erzsébet hegedűművész.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Lóczy Gimnáziumban 410 diák együtt szavalta el a Himnuszt, csatlakozva ezzel az országos kezdeményezéshez, amelynek keretében mintegy százezer diák mondta el közösen Kölcsey versét.

Az ünnepi gálaest előtt a 80 esztendős Pozsgay Imrével a rendszerváltásról, annak előzményeiről beszélgetett dr. Stumpf István egyetemi docens, alkotmánybíró a Vaszary Villában. A harminc éve Balatonarácson élő Pozsgay Imre elmondta: az MSZMP felbomlásakor, a rendszerváltás idején, mindvégig meggyőződéssel vallotta, hogy csakis békés átmenet útján szabad elérni a változást.

Dr. Hutás Mihályné 1970-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Budapesten. 1984-től Balatonfüreden tevékenykedett zongoratanárként, korrepetitorként. Számtalan kórust, hangszeres művészt, énekest kísért megyei és országos rendezvényeken, versenyeken. Évekig együtt dolgozott Horváth Ernő karnaggyal, segítve az akkor országos hírű Bem kórus munkáját.
1992-től 10 éven keresztül volt a Ferencsik János Zeneiskola igazgatója. Megalapította a Balaton-part Zenekultúrájáért Alapítványt, amelynek köszönhetően megszervezte a nyári zenei kurzusokat. Kitartásának köszönhetően maradt meg a Pálóczi kastély a helyi zenetanítás állandó otthonának. Munkája eredményeként megerősödött a vonószenekar.
2002-ben Erzsébet nevű gyermeke zenei pályán való továbbtanulása miatt feladta itteni vezetői állását és egy budapesti zeneiskolában vállalt zongoratanári állást. 2002-ben Balatonfüred városa elismerő oklevélben részesítette, 2006-ban pedig Budapest fővárosáért díjat kapott.
Példás életútja és a város zenei életének fejlődése érdekében végzett munkájáért méltó az elismerésre – hangzott el a laudációban.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Október

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004