Oldal kiválasztása

Beállítják a Balaton vizét

Szerző: | 2014-02-17.

A csapadékos napok hatására 8 centivel magasabb a Balaton vízszintje a hivatalos szabályozási maximumnál, de egyelőre nem tervezik a zsilip megnyitását. Készül az új vízszint stratégia.

Jelenleg 118 centiméter a Balaton, ezért rendszeresen figyelik az előrejelzéseket és ellenőrzik a magas vízszint hatását a kritikusabb tóparti részeken. Kéthetente stratégiai megbeszéléseket is tartanak, a fő cél meghatározni, milyen feltételekkel és mennyivel emelhető 110 centiméter fölé a Balaton vízszintje – mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken az MTI-nek.

A Balaton vízgyűjtőjére az elmúlt napokban jelentős csapadék hullott, pár nap alatt közel tíz centimétert emelkedett a tó vízszintje, ráadásul várhatóan a következő napokban is tovább tart még az esős idő. Semmi különös nem történik, hiszen ebben az időszakban szokott a legmarkánsabban duzzadni a tó vízszintje, most azonban a vízügyi szakemberek maximalizálni szeretnék a tó vízszintjét.

Tavaly volt az elmúlt évtizedek legmagasabb, 127 centiméteres vízszintje, de eközben nem volt a térségben erős szél. Az erős szél hatására ugyanis a tó víztükre 20-40 centiméteres kilengésre is képes, a két part között drasztikus vízszint különbség lehet tehát, – ez az, ami kritikussá teheti a magas vízállást.

A szakember elmondta, a tavaly javarészt magasabban tartott vízszint, valamint az idei év tapasztalatai már elegendő tesztidőszaknak tekinthetőek ahhoz, hogy ez év vége felé elkészülhessen egy tudományosan megalapozott, gyakorlati tapasztalatokon alapuló szakmai elemzés arról, milyen feltételekkel emelhető meg a tó szabályozási vízszintmaximuma.

Az időjárási előrejelzések szerint a vízügyi szakemberek azzal számolnak, hogy március végére akár meg is haladhatja a vízszint a 120 centimétert. Rég volt ilyen kedvező a tó vízállása, a jelenlegi átlagos vízszint több mint 50 centiméterrel magasabb az egy évvel ezelőtt mértnél.

Ugyanakkor az átlagosnál melegebb tavaszra illetve száraz, meleg nyárra kell számítani, vagyis érdemes tartalékolni a Balaton vizét. Biztató adat, hogy a magasabban tartott vízszint miatt tavaly a nyári aszályos hónapok után sem csökkent 85 centiméter alá a Balaton szintje. (2012. októberben csupán 38 centiméter volt a vízszint.)

A Balatonra jellemző, hogy a vízkészlet állapota alapvetően a mindenkori hidrometeorológiai helyzettől függ. Ellentétben egyéb tavakkal, a vízutánpótlás csak a felszíni vizek hozamától, azaz a vízgyűjtőre hulló csapadék mennyiségétől függ. A tó vízutánpótlása kiszolgáltatott a csapadék mennyiségének, hiszen aszályos időszakban a befolyó vizek kritikus mértékben csökkenhetnek.

A Balaton vízszint szabályozása 1977-től bevezetett rend szerint évente minimum 70, maximum 100 cm közötti vízszinttartást írt elő. Ezt 1997-től módosították, a felső szintet 110 cm-re emelték. Ezzel a beavatkozással jelentősen növelték a tóban tárolt víz mennyiségét. A Balaton vízszintjét a siófoki vízmérce nulla centiméteres pontjához viszonyítják, amely 103,41 m Balti tengerszint feletti magasságnak felel meg. Ha a vízszint meghaladja a felső, 110 cm-es szintet az alacsonyan fekvő, elsősorban a déli oldalon található part menti területeket a tó eláraszthatja, ezért a siófoki zsilip nyitásával a vízállást szabályozni kell. A vízszint természetes csökkenéséhez leginkább a nyári párolgás járul hozzá. Hatására szélsőséges esetben naponta egy centimétert is veszíthet vízmennyiségéből a tó. Ez 6 millió köbméter víz elpárolgását eredményezi naponta.

Kövesse az oldalt a Facebook-on is.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004