Oldal kiválasztása

Megalakult a Balatoni Kör

Szerző: | 2014-03-22.

A Balaton legismertebb borászai és vendéglátósai fogtak össze, hogy tegyenek a tópart turizmusáért illetve gasztronómiájáért. Egész évben élhető és élvezhető Balaton a cél.

 

Március 21-én a húsz legismertebb balatoni borász és vendéglátós jelképesen a tó közepén alakította meg a Balatoni Kört, hogy összefogásukkal, a helyi termékekre építő régióközpontú gasztronómiával magasabb szintre emeljék a vendéglátást.

Balatonfüredről Siófokra indultak a tó egyik emblematikus hajójával, a Kelénnel, az összefogás jegyében összekötve a két partot. A tó közepére érve az alapítók négy méteres Balaton-sziluettet raktak ki boraikkal megtöltött poharakból és ezekkel koccintva alapították meg ünnepélyesen a Balatoni Kört. Stratégiai partnerként meghívták a Magyar Turizmus Zrt, a Balaton Turizmus Szövetség, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Bahart vezetőit, valamint a szőlő-borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztost.

Az összefogást azzal a céllal hozták létre, hogy régiós szinten érdekvédelmet szervezzenek: a helyi borokat, ételeket és alapanyagokat akarják előtérbe állítani. A hagyományos tömegturizmushoz képest magasabb szintre kívánják emelni a gasztronómiát. A szándék szerint ez több lenne egyszerű vendéglátásnál. A szerveződéssel a balatoni régióhoz tartozó hat borvidék és három megye között húzódó adminisztratív megosztottságot is szeretnék csökkenteni. Például tudatosan egységes arculatot építenének egységes logó alatt.

Azzal, hogy a helyi, környékbeli termékekre teszik a hangsúlyt, a munkahelyteremtésben is szerepet akarnak vállalni a szervezet tagjai – mondta Kardos Gábor, szervező.

A Balaton Kör régiós gondolkodásának egyik fontos eleme lesz a Balaton borának a megteremtése is, amely várhatóan a térség tradicionális bora az olaszrizling lesz.
Dr. Kiss Eliza
miniszteri biztos kiemelte, a Balatonra kell építeni a bormarketingen túl akár az országimázst is, mivel itt páratlan környezetben egyesül a borturizmus és a régiós gasztronómia.

A Balatoni Kör alapítói fő célként fogalmazták meg, hogy a szűk nyári szezonon túl négy évszakos szezonalitás alakuljon ki a tóparton. Szeretnék, ha az egész éves nyitva tartás általánossá válna a Balatonnál. Nemcsak a gasztronómia és a vendéglátás magasabb szintre emelése a céljuk, hanem általában a balatoni életminőség javítása a régióközpontú szemléletmód révén. A Balatoni Kör nem csupán az alapító pincészetek marketing-szervezete kíván lenni, hanem elsősorban közérdekű, összbalatoni célokat szolgálna.
A vendéglátásban szeretnék elérni azt, ami a példaként emlegetett francia vagy olasz régiókban már általános, hogy helyi termékekre és helyi borokra épüljön a kínálat. Nagy probléma azonban, hogy jelenleg a balatoni halászat felfüggesztése miatt idén gyakorlatilag nem juthatnak legálisan balatoni halhoz az éttermek, ami turisztikailag is komoly versenyhátrányt jelent a horvát tengerparttal, vagy akár Európa nagy tavaival szemben.
Már az előszezonban szeretnék elindítani Borpart nevű akció- és rendezvénysorozatukat, amely a nyári turistacsalogató fesztiváldömpingből kiemelkedve arra hívná fel a figyelmet, hogy nem elég egy-két napra reklám-eseményekkel és ideiglenes fabódékkal jól működő vendéglátás látszatát kelteni, egész évben jól működő minőségi vendéglátó helyek kellenek a partra.

A Balatoni Kör alapító tagjainak névsora:

– Bergmann Ernő (Bergmann Cukrászat – Balatonfüred)
– Bezerics Dániel (Bezerics Borház – Keszthely)
– Bujdosó Ferenc (Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Balatonlelle)
– Csapody Balázs (Kistücsök Étterem, Borpince és Vinotéka – Balatonszemes)
– Dobai András (Kredenc Borbisztró – Balatonfüred)
– Gál Attila (Miakő Étterem és Borház – Köveskál)
– Istvándy Gergely (Istvándy Pincészet – Badacsony)
– Jásdi Attila (Jásdi Pince – Csopak)
– Légli Ottó (Légli Szőlőbirtok – Balatonboglár)
– Kardos Gábor (szervező, a Badacsonyi Kör ügyvivője)
– Kovács Tamás (Szent Donát Birtok – Csopak)
– Konyári Dániel (Konyári Pincészet – Balatonlelle)
– Laposa Bence (Laposa Birtok – Badacsony)
– Martonosi Zsolt (Baricska Csárda – Balatonfüred)
– Nagy László (VSOP Balaton-felvidék, a Sabar borház borásza)
– Nagy Miklós (Hotel Bonvino, Neptun Panzió, Borbarátok Vendéglő – Badacsony)
– Pach Gábor (Zimek Pálinka Manufaktúra – Zamárdi)
– Szeremley László (Szeremley Birtok – Badacsony)
– Trombitás Tamás (Trombitás Borház – Szentbékálla)
– Váli Péter (Válibor – Badacsony)

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Július

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004