Oldal kiválasztása

A ledér Füred – Városnéző séta anekdotákkal

Szerző: | 2014-04-22.

Milyen volt a korabeli füredi éjszakai élet? Fülledt titkok, bujaságok. Nők, italozások, félrelépések. Nem mindennapi fáklyás városnéző séta Praznovszky Mihály irodalmárral.

 

Séta Füred reformkori városrészében, anekdoták, írói feljegyzések alapján fellebben a fátyol a buja történetekről, mámoros éjszakákról.

Kik hamis kártyáztak, múlatták az időt féktelen italozással vagy éppen pofozkodtak az elmúlt században Balatonfüreden? Mert bizony a reformkori városrészbe nemcsak gyógyulni, alkotni, vagy éppen hidegfürdőt venni érkeztek a hírességek, hanem elmerülni a város igen élénk éjszakai társasági életében.
Voltak itt könnyű, nyári kalandot keresők, ledér színésznőkre vadászók, nők ölelésétől vagy épp a boros poharaktól boldogságot remélő írók, szerencsejátékosok és persze örömlányok.

Az egykori bordélyházak, a sokat látott falak között ma nívós hotelek, éttermek vagy épp múzeum működik. Az épületek közötti fáklyás városnézés alkalmából lesz tehát majd miről anekdotázni. Mert hát például a korszak ünnepelt színésznője, Blaha Lujza itt töltött húsz éve alatt nem kevés szerelmi történetet halmozott fel, a tópartot távcsővel kémlelő, előszeretettel borozgató Jókai is ki-ki kacsintott házasságából, Zichy Géza gróf pedig maga nevezte aggasztónak füredi mulatozásait. Esterházy gróf és Ady is hozzá tette a magáét a szaftos történetekhez, Krúdy Gyula pedig hozza a tőle elvárhatót, a nagy álom és nőfejtő egy pesti szállodaigazgató lányát szöktette le Füredre, a titkos kaland nem kis feltűnést keltett a városban.

A sajátos séta május 2-án, este fél tízkor a Jókai-villa kertjéből indul. A Nyitott Balaton akció keretében rendezendő programon a részvétel ingyenes.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
November
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004