Oldal kiválasztása

Jókai Napok – Füred nem csak egy színes képeslap

Szerző: | 2014-05-02.

Tovább építjük Jókai kultuszát. Az író szellemiségéhez hűen azért tevékenykedünk, hogy otthon érezhesse magát itt mindenki, meghitten és oldottan – mondta az ünnepségen Bóka István.

– Öt éve írtunk alá kulturális megállapodást Debrecen városával, az volt a szándék, hogy keressük a kapcsolatot a hozzánk hasonlóan gondolkodókkal. Ez időközben sikertörténet lett. Most a nagy múltú, patinás, a kultúra iránt elkötelezett Gyulával kötünk együttműködési szerződést – mondta dr. Bóka István polgármester a Jókai Emlékház udvarában rendezett hagyományos ünnepségen, aki hangsúlyozta: Jókai szellemisége nemcsak Füred, hanem az egész ország közös öröksége.

– Füred nem csupán egy színes képeslap, hanem egy kultúrtáj. Füred nem állt meg a strandok homokjánál, hanem évről évre újabb horizontokat nyit, újabb kulturális kínálatot ad. A város megőrizte, ugyanakkor tovább is gondolta értékeit, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a két évtizedes hagyománnyal rendelkező Jókai-napok – mondta megnyitó beszédében Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkárra, a rendezvény fővédnöke, aki kiemelte: Debrecen után újabb példaértékű együttműködést kötött a város, ezúttal Dél-Alföld legszebb településével, Gyulával. – A három városban az a közös, hogy mindenütt látszik a cselekvő polgári akarat és az identitás megélésének öröme – tette hozzá.

A 23. alkalommal megrendezett ünnepségen Görgényi Ernő a díszvendég Gyula polgármestere úgy fogalmazott: Jókait egy drámai esemény köti Gyulához, 1849. augusztus 13-án, a Világosi fegyverletétel éjszakáján, az Erkel család háza adott menedéket neki és feleségének, amit Egy napom Gyulán című írásában fel is jegyzett. Az író 1893-óta díszpolgára városunknak.
Görgényi Ernő a balatonfured.hu kérdésére elmondta: Füred a kedvenc balatoni városa, többször járt már itt családjával. – Számunkra példaértékű ami Balatonfüreden zajlik, tudunk tanulni abból, ahogy itt az értékeket őrzik és a turizmust kezelik. Azon leszünk, hogy az együttműködést tartalommal töltsük meg, hiszen ezzel egymást erősíthetjük – mondta a polgármester.

Az ünnepségen Kiss Ottó József Attila-díjas költő olvasta fel A kék fonál című Füredet megidéző versét.

Az ünnepség részeként a debreceni Déri Múzeum eredeti Jókai és Csokonai kéziratokat illetve személyes tárgyakat állított ki a Jókai Emlékházban, amelyek egy hónapon át lesznek láthatók Füreden.

Jókai egykori villájának udvarán az egybegyűltek megkoszorúzták az író obeliszkjét. Az ünnepség után a Békés megyei Bárka irodalmi folyóirat szerkesztősége mutatta be a lapot a Bergmann cukrászdában, majd Praznovszky Mihály irodalomtörténész a Jókai-könyvsorozat legújabb kötetéről beszélt.

A programok folytatódnak: debreceni grafikusok munkáiból nyílik kiállítás, az esti ünnepi gála után rendhagyó séta indul a reformkori városrészben, szombat pedig a közkedvelt Jókai-bableves verseny jegyében telik. Részletes program itt.

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet!

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a
  • örök füredi2024-03-22 09.56AgoraÉn nem panaszkodnék ha Érdi Tamás koncertre mehetnék! Kiváló művész, kiváló a repertoára! Akinek nem tetszik ne nézze! Ez a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004