Oldal kiválasztása

Megújul az Aranyhíd sétány

Szerző: | 2014-05-21.

A szezonra elkészül az Aranyhíd sétány legforgalmasabb, a két városi strandot összekötő szakasza. Elegáns, egységes, a város arculatához illeszkedő, a gyalogos illetve a kerékpáros forgalmat egyaránt kiszolgáló útszakasz lesz a megújult sétány – ígéri a tervező.

 

A sétáló utca több funkciót is betölt, a jelentős gyalogos forgalom mellett kerékpárút húzódik rajta illetve a part menti ingatlanokhoz az autó behajtást is biztosítja.

– Egységes vízparti városképre törekszünk itt is. Nagy forgalmat bonyolít le a sétány, ezért az esztétikai megújítás mellett a másik legfontosabb feladat, hogy ezeket az eltérő funkciókat a lehetőségekhez képest szétválasszuk egymástól. A város többi sétányához hasonlóan itt is kettéválasztjuk magát a sétányt illetve a kerékpárutat, a díszburkolatok tagoltsága is jelzi majd a határokat. Fontos, hogy a strandra érkezők illetve a biciklizők ne akadályozzák egymást, hiszen ezt a szakaszt mindegyikük a magáénak érzi – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Wallner Krisztina táj-és kertépítész, aki Herczeg Ágnessel közösen tervezte meg a sétány Esterházy strand és a Kagyló köz közötti, mintegy háromszáz méteres szakaszát.

A korábbi négy méter széles sétány megmarad, mellette egy új, változó szélességű sávot alakítanak ki. Tartós és igényes burkolatot kap az Aranyhíd sétány, itt is süttői mészkövet és bazalt kockaköveket alkalmaznak majd.

– Maximálisan kihasználjuk a rendelkezésre álló területet, ahol csak lehet, szélesítjük a sétányt, sok új zöldfelületet hozunk létre, ültetünk harminc új fát, főleg kőrist és hársfákat, és cserjéket is telepítünk. Egy látványos, árnyas sétány lesz több praktikus funkcióval. Jövőre folytatódik a fejlesztés a Kagyló köz teljes átalakításával – tett hozzá a város több közterületét már megújító tájépítész.

A sétányra új, a reformkori városrészből már ismert kandeláberek kerülnek, új padokat helyeznek ki, lesz két ivókút, információs táblák, kerékpártárolók illetve egy gyors szerviz.

A munkálatok már javában zajlanak, a tervek szerint a szezonra átadják az új szakaszt. Az Aranyhíd sétány felújítását az az uniós pályázati támogatás fedezi, amelynek keretében átalakították a Széchenyi sétányt illetve megépült a Látogatóközpont.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004