Oldal kiválasztása

Ferencsik emlékszoba a zeneiskolában

Szerző: | 2014-06-14.

Ferencsik János halálának harmincadik évfordulója alkalmából emlékszobát avattak a róla elnevezett zeneiskolában. A huszadik század egyik meghatározó karmester géniusza volt.

 

A zeneiskola földszintjén berendezett emlékszobában a karmester több személyes tárgya mellett látható egyebek mellett a pianínója és elkoptatott karmesterpálcája is. A család hagyatékából berendezett teremben fényképek, régi lemezborítók, levelek idézik meg Ferencsik Jánost.

– 1954-ben vásárolt a Tamás hegyen házat. Lenézett a hegyről és látva a természet, az ember és a teremtő harmóniáját, eldöntötte, itt kell élnie. De nemcsak második otthonául választotta Füredet, hanem aktívan részt vett a város közösségi életében. Erőteljesen szorgalmazta a zeneoktatás megteremtését a városban, az első zongorát is ő adományozta, számos koncert és bemutató fűződik nevéhez. Nem véletlen, hogy 1982-ben ő kapta meg elsőként a város díszpolgára címet – mondta a megemlékezésen Bóka István polgármester, aki végül Ferencsik János 1983. októberében, az akkori zeneiskola avatásán elmondott beszédéből idézett: Az ember nem lehet meg a szellem gazdagítása nélkül, ennek legfontosabb eszköze pedig a zene.

Képgaléria. Katt a kis képre.
{photogallery}2536{/photogallery}

A megemlékezésen jelen volt Ferencsik János unokahúga, Illényi Gáborné, (címlapképünkön) aki szigorú, a pontosságot megkövetelő, szabályszerető, ám mély érzésű, figyelmes, rendkívüli felkészültségű emberként jellemezte a karmestert.

Gulyás Dénes operaénekes, aki több alkalommal is együtt dolgozott Ferencsikkel úgy fogalmazott: ízig-vérig zenész volt, akinek az volt a legfontosabb, hogy a zenében rejlő megmagyarázhatatlant, a titkot átadja a közönségnek.
– A zene volt a legfontosabb számára. Korszakos karmester volt – vélekedett a művész.

A zeneiskola zsúfolásig telt dísztermében Antal Mátyás a Nemzeti Énekkar igazgatója, Kovács Géza a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója, Kovács János a Magyar Állami Operaház első karmestere, Váradi Katalin karmester, Ferencsik János egykori korrepetitora és Marton László színigazgató emlékezett meg a karmesterről.
A közös visszaemlékezésből kiderült: Ferencsik rendkívüli kisugárzással bírt, erős személyisége, tiszta, pontos gondolkodása, a zene iránti alázata révén már életében legendává vált.

A rendezvényen a város polgármestere bejelentette: hogy még idén ősszel felavatják Ferencsik János mellszobrát a zeneiskola udvarában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Szeptember 28
  • 28
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004