Oldal kiválasztása

Megújul a Tagore sétány

Szerző: | 2014-06-27.

Karakteres, elegáns, méltóságteljes. Ilyen lesz a tervezők szerint a megújított Tagore sétány, amely jellegét, hangulatát megőrzi. Hangsúlyosabbá teszik a platán sor alatt húzódó sétautat, kisebb tereket, sétaösvényeket hoznak létre, rendezik a parkokat, illetve közvetlenebb kapcsolatot alakítanak ki a part és a víz között.

A felújítás várhatóan szeptemberben kezdődik, a jövő nyárra el is készül a 300 milliós beruházás.

Lakossági fórumon ismertette a Tagore sétány felújítási terveit Wallner Krisztina táj- és kertépítész. A beruházásra 300 millió forintot kapott a város a kormányzati tartalékból. A tervek szerint még idén szeptember közepén elkezdenék a munkálatokat, hogy a jövő évi szezonra elkészüljön a megújított sétány.

– Jelenleg túlzsúfolt a sétány, ugyanakkor vannak szinte teljesen kihasználatlan nagy zöld felületei és részei. Jellegét, hangulatát megőrizve szellősebbé, hangsúlyosabbá szeretnénk tenni, a platán sor alatti korzó mellett alternatív sétányokat, parkokat alakítanánk ki. Nagyon fontosnak tartom, hogy erősítsük a Balaton és a sétány kapcsolatát, ezért a jelenlegi fém oszlopok és láncok helyett ücsörgésre is alkalmas kőkockákat helyeznénk el, kinyitva ezzel a perspektívát a víz felé. Rendeznénk az árusok előtti területet is, ez egységes burkolatot kapna, megszüntetnénk a szintkülönbségeket. A célunk, hogy ne egy nyomsávon történjen az élet, hanem az egész sétányt illetve a közvetlenül hozzá kapcsolódó zöldterületeket is használhatóvá, élvezhetővé tegyük –fogalmazott Wallner Krisztina, aki a város több közterületének, mint például a Vitorlás tér, a Zákonyi illetve a Széchenyi sétány tervezője.

András István főépítész a fórum előtti bizottsági ülésen hangsúlyozta: a Tagore sétány Füred emblematikus helye, ez adja a városról a legfőbb benyomást, ezért csak karakteres elemek, erős motívumok használhatók itt.
– Nagylélegzetűnek és letisztultnak kell lennie, ez nem egy szórakoztató negyed, hanem egy méltóságteljes, a várost alapjaiban meghatározó terület.

A tervek szerint a sétány keleti végén lévő Deák Ferenc utca járdáját kiszélesítenék, az Annabella Hotel előtti parkot átalakítanák, itt íves sétáló ösvényeket, teresedéseket hoznának létre, bővülne a játszótér és emelt fapallókon lehetne körbejárni a sokszor vizes területen a mocsár ciprus ligetet.
A sétány a Vitorlás téren is használt süttői mészkő burkolatot kapná, a Széchenyi szobor előtti teret hangsúlyosabbá tennék, a Vitorlás téren álló gyönyördéhez hasonló fastég épülne a Schneider-kúttal szembeni partszakaszon. A strandra szezonon kívül innen is be lehetne menni, hogy végigjárható legyen a vízpart. A kerékpárút nyomvonala és burkolata marad, mint ahogy a fák is, fiatalításukra egy hosszú távú terv készül.

A sétányon lévő szobrok áthelyezését is tartalmazza a szakmai javaslat, elsősorban a Pajtás hajó tragédiájára emlékeztető térplasztika, Huszka Jenő mellszobra, Eötvös Károly szobra illetve a Sellő szoborcsoport áthelyezéséről van szó, de erről Bóka István polgármester javaslatára külön tárgyalnak majd, mint ahogy a parti rész végébe tervezett kisebb stég kialakításáról is.

A fórumon, ahol többen is elmondták véleményüket a fejlesztéssel kapcsolatban, elhangzott: a terveken még finomítanak, de sok idő már nincs, hiszen ahhoz, hogy a jövő nyárra elkészüljön a megújított sétány, szeptemberben el kell kezdeni a munkálatokat.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2024 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004