Oldal kiválasztása

FüredJam – Európa Kiadó, Halott Pénz, Puhító

Szerző: | 2014-07-15.

FüredJam. Egy nap, három koncert. Fellép a magyar underground kultikus zenekara az Európa Kiadó. Erőteljes zene, vad, lírikus szövegekkel és egy igazi hőssel, Menyhárt Jenővel. Itt lesz az Ugyanúgy hallasz című dallal a hazai mainstreambe berobbant Halott Pénz, és az egyetlen magyar metálszamba formáció, a pörgős hangulatért felelős Puhító. Egy szerethető zenei fesztivál július 18-án, kedvező jegyárakkal, szabadtéri koncerttel és a nagyon várt legendás zenekarral.

Az este nyolckor kezdődő bulit a Puhító zenekar kezdi a szabadtéri színpadon. Groove-ok és spleen-ek, ütősök és fúvósok, latinos ritmusok, rockos hangzás, balkáni lendület. A mottó: Ami nem öl meg, az erősít! Mi kell még több a kezdéshez?

Kilenckor a slágereket egymás után gyártó avantgárd hip-hop banda, a Halott Pénz lép fel.

– Nagy rajongója vagyok az Európa Kiadónak, iszonyatos erős zenéjük van, Menyhárt Jenő dalszövegei pedig lehengerlőek. Tisztelem őt, rendkívül erős kisugárzása van, számomra mindig inspiráló volt a zenéje, úgyhogy nagy pillanat lesz, hogy egy színpadon zenélünk majd. Egy fiatal zenekarnak annál nem kell több, hogy az idoljával lépjen fel. Régóta tervezem, hogy vele közösen készítek egy új dalt, a FüredJam kitűnő lehetőség lesz arra, hogy ezzel a szándékommal előhozakodjak – mondta a balatonfured.hu kérdésére Marsalkó Dávid, aki Halott Pénz névvel az elmúlt hónapokban robbant be a hazai popzenébe.
Videó a képre kattintva.

A Feneked a gyengém című számmal egyből a hazai mainstreambe került a pécsi rapper, azóta nincs fesztivál, ahol ne lépne fel, újabban már komplett zenekarral együtt.

– Kijött a lépés, kedvelik a számainkat. Talán azért is, mert nem akarunk egy stílusúak lenni, sok hatás ért és ér, feszegetjük a zenei határokat. Szerintem egy zene vagy jó, vagy nem, ha hiteles tudsz lenni a színpadon, akkor rendben vagy. A zenénk nem klasszikus hiphop, persze attitűdben sok jön ebből is. Nekem az önkifejezés a lényeg. Füreden az utolsó lemezünkről játszunk majd elsősorban a pörgősebb dalokat, várjuk már nagyon a koncertet- tette hozzá Marsalkó Dávid.

A főattrakció az elmúlt két évtized kétségkívül egyik legfontosabb magyar zenekara, az Európa Kiadó koncertje lesz.

Menyhárt Jenő akaratlanul vált a nyolcvanas évek magyar underground ikonjává, a vele azonosított Európa Kiadó pedig kultikus zenekarává. Erőteljes zene, zsigeri, összetéveszthetetlen lírikus szöveg, elemi erőket mozgató rock, de mégis sokkal több annál. Az Európa Kiadó az utóbbi években rapszodikusan jelentkező zenekarként működött, alapvetően a régi számokat adják elő, mégsem egy nosztalgia zenekarról van szó, mert az egykori klasszikusok az Igazi hős, a Szabadíts meg, a Romolj meg vagy épp a Hello Baby ma is érvényesen szólnak.

A feloszlott URH három tagjából, Menyhárt Jenőből, Kiss Lászlóból és Salamon Andrásból 1981-ben alakult a zenekar. Hányatott sors, többszöri leállás, Menyhárt hosszú évekre az Egyesült Államokba költözése után megszűnés, és mégis, az Európa Kiadó létezik, sőt tavaly új lemezük is megjelent Annak is kell címmel, – hat friss dallal és a Három Judit négy Zsuzsa című klasszikussal.

– Én nem egy kiszámított tervet valósítok meg. Csak írtam néhány számot, amiket a zenekarral megcsináltunk. Ez volt és ez marad a képlet: innentől kezdve az élet folyik tovább. Nincs semmiféle hosszú távú tervem az Európa Kiadóval, sohasem volt. A legtöbb talán azon múlik, épp mi van a fejünkben, milyen energiáink vannak, hova kerül a hangsúly a cselekedeteinkben. Ez a mindenkori helyzetünktől, gondolkodásunktól függ. Ma nyilván nem pont úgy játsszuk a számainkat, mint a nyolcvanas években. Az Európa Kiadónak több korszaka is volt, de egyiket sem érdemes túlmagyarázni. Úgy érzem, hogy a mostani zenei, szellemi törekvéseimet a leggördülékenyebben a jelenlegi zenekarral tudom megvalósítani – nyilatkozta korábban Menyhárt Jenő.

A program:
20.00 Puhító
21.00 Halott pénz
22.00 Európa Kiadó

Jegyár (egész estére érvényes): 2000 Ft; Nyugdíjas, Diák: 1500 Ft, családi belépő négy főre 5000 Ft. A jegyek a Vaszary Galériában, a Blaha Lujza 5. szám alatti balatonfüredi Tourinform irodában illetve a koncert előtt egy órával a helyszínen kaphatók.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004