Oldal kiválasztása

A füredi Sulák Martina a 189. Anna-bál szépe

Szerző: | 2014-07-27.

A 189. Anna-bál szépe, a 18 éves füredi elsőbálozó Sulák Martina. Az első udvarhölgynek a szintén füredi kötődésű Lukács Rékát választották, a második udvarhölgy Szóráth Sarah. A bál szépe Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei Rothschild- és Apponyi-mintásat kaptak ajándékba.

 

A bál szépe a Pápai Református Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanulója színpadi tánc tagozaton, tervei szerint a Táncművészeti Főiskolán folytatja majd tanulmányait.
A bál első udvarhölgye, a 21 éves Lukács Réka, nyolcéves koráig Balatonfüreden élt, nagyszülei most is a városban laknak, így gyakran látogat el Füredre. A jelenleg Nyíregyházán élő hölgy a Budapesti Gazdasági Főiskolán nemzetközi gazdálkodást tanul angol nyelven. A második udvarhölgy, Szóráth Sarah másodjára vett részt az Anna-bálon, tavaly is harmadik helyezettként végzett. A 19 éves lány a Budapesti Corvinus Egyetemen kommunikáció szakon tanul, és igazolt játékosként kosárlabdázik az MTK Budapest csapatában.

Mintegy hatszáz vendég volt a bálon, köztük tizennégy elsőbálozó füredi lány: Biró Kitti, Dávid Blanka, Dávid Réka, Dőri Noémi, Haász Alida Blanka, Hársfalvai Pálma, Hergovics Viktória, Holczer Adél Judit, Horváth Kata Zsuzsa, Kamondi Anika Dóra, Marosi Zsófia, Pataki Anna, Sulák Martina, Tóth Kata.

A bálozók között feltűnt Rost Andrea, Jakabos Zsuzsanna, Haumann Petra, Litkey Farkas és Freund Tamás.

Idén is a bál vendégei szavaztak a legszebb hölgyekre, majd a voksok összesítése alapján a tizenöt lány közül a zsűri, Horgas Eszter, Kocsis Korinna, Halasi Tibor, Ókovács Szilveszter, Gömbös Lóránd, és a zsűri elnöke Schiffer Miklós választotta ki a bál szépét és udvarhölgyeit. Ők vasárnap délelőtt tíz órakor a Kisfaludy Színpadon lesznek láthatók, majd lovas huszár kísérettel sétakocsikáznak a városban.
Este a Gyógy téren Erkel: Hunyadi László operafilmjét vetítik le.

Lessen be a bálba! Katt a kis képre.

{photogallery}2651{/photogallery}

A hölgyek nyakába a Vaszary Villa kertjében akasztották fel a Balatont idéző türkizzöld számozott porcelánszíveket. Valaki a háttérben megjegyzi: már megvan amiért jött. Mindenki mosolyog, van, aki  komolyabban veszi, van, aki csak kacérkodik a bállal, de azért érezni a  tétovaságot. A lányok igazgatják a ruháikat, ismerkednek a fodrokkal és közben lopva méregetik egymást. A kerítésnél nincs hely, sokan nézik a  készülődést.

Elindul a menet. A vendégek többsége klasszikus estélyi ruhában, alig akad merészebb darab, a férfiak láthatóan küzdenek a meleggel. Egy lány panaszkodik, már most feltörte  a sarkát a cipő. Mondtam, hogy a rondábbat, de kényelmesebbet vegyük  meg – mondja az apja és mosolyognak tovább. Rengeteg nézelődő, könyökkel  harcolnak a jobb helyekért, kíváncsiskodók az ablakokban. Fürkésző és  egykedvű tekintetek, nem maradnak el a megjegyzések sem, elvégre aki itt  ácsorog az kimarad a bálból.

Képgaléria a bálról. Gáspár Gábor fotói.
{photogallery}2650{/photogallery}

A palotást ezúttal Jellinek György koreográfiája alapján a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolták, kísért a Mendelssohn Kamarazenekar.
Ünnepi köszöntőjében a bál fővédnöke: Trócsányi László igazságügyi miniszter kiemelte: Még soha nem nyitottam meg bált, ilyen szempontból magam is elsőbálozó vagyok. Nagy öröm itt lenni, hiszen Balatonfüred egy ideál, nemcsak őrzi és védi az örökségét, hanem kamatoztatja is.

– A bál ünnep a számunkra, több száz év megpróbáltatásait kibírta, él és virágzik, évről évre képes megújulni. A megújulást pedig az elsőbálozók hozzák – fogalmazott Bóka István polgármester.

Görgényi Ernő, Balatonfüred kulturális partnerének, a bál díszvendégének, Gyula városának polgármestere nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a két település kulturális partnerséget kötött és, hogy Gyula városa itt lehet a bálon.

A Kiss Ernő-díjat, magát a huszárkapitányt ábrázoló szobrot, idén dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója vehette át. A veszprémi születésű, eredetileg jogász végzettségű Simon Attila 1994 óta dolgozik a Herendi Porcelánmanufaktúrában. Tavaly a magyar kutúra önállóságának megőrzéséért végzett missziós munkája  elismeréseként a Magyar Arany Érdemkeresztet vehette át. Hosszú évek óta szoros szálak fűzik Füredhez, a város elkötelezett támogatója – hangzott a laudáció.

Az 50-65 ezer forintos jegyek már hetekkel ezelőtt elkeltek. Mintegy nyolcvan, zömében nyolc fős asztal várta a bálozókat, az árkádok alatt is volt teríték, a vendégek elé 3500 darabos, az 1930-as évekig visszanyúló Apponyi motívumokkal díszített szerviz került.
Füred kulturális partnertelepülései Gyula, Kecskemét, Debrecen és Szolnok 4-4 fiatal párral vett részt a bálon.


A bál történetét bemutató film itt érhető el.

A BÁLI MENÜ

Üdvözlő ital
Pezsgő, narancslé

Hideg előétel
Citrusokkal marinált lazacfilé céklával, narancsos édeskömény salátával és vízitorma krémmel.
Posírozott balatoni pontyfilé kovászos uborka brunoise, házi rozskenyérrel és kapri gyümölccsel

Leves
Tradicionális ököruszály leves zöldfűszerekkel és füstölt marhanyelvvel gazdagított házi raviolival

Főétel
Őzfilé pirított mogyorópalástban, glaszírozott cseresznyével, baconos burgonya nudlival és zellerpürével
Tanyasi csirkejavak, mellehúsa rókagombával, combja ropogós morzsában, zsenge kerti zöldségekkel és habzó vajon pirított puliszkával

Desszert
Vörös bársony torta
Ibolyás lime parfé
Chilis karamell bonbonier

Éjféli svédasztal
Magyaros vegyes ízelítő
Kézműves sajtvariáció
Házi kolbásszal töltött malacrolád pezsgős káposztával, stircelt birgunyával
Tésztában sült fűszeres sertéscsülök tökmagolajos friss salátával
Grillezett pulykamell mézen karamellizált rozmaringos almával
Gyümölcsoázis
Cukrászínyencségek

Némi báli illemtan:

– Pontosan kell érkezni, a késés udvariatlanság!
– A tánchelyeket elölről hátrafelé kell feltölteni, tolakodni tilos!
– Nem illik ugyanazt a hölgyet sokszor felkérni!
– Hölgyeknek tilos a felkérést visszautasítani, illetve ha ezt megtették, akkor azt a táncot utána már mással sem táncolhatják!
– Minden helyzetben kerülni kell a feltűnő viselkedést!

A balatonfured.hu oldal megtalálható a Facebookon is, klikkeljen ide, lájkoljon minket, így új híreinkről azonnal értesülhet és megírhatja véleményét is.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
június 20 - június 26
  • 20
    Nincsenek események
  • 21
    Nincsenek események
  • 22
    Nincsenek események
  • 23

    Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál

    19:00 -22:00
    2022.06.23-2022.06.26
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca
    8230 Balatonfüred, Kisfaludy utca

    Klasszikus gitárosok koncertjei.

  • 24

    Szent Iván éj

    16:00 -23:00
    2022.06.24
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 101.

    Muzsikás Együttes és csillagnézés.

    Capa a világhírű fotós

    19:00 -21:00
    2022.06.24
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.
    Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky utca 32.

    Színházi előadás.

  • 25

    Múzeumok Éjszakája

    15:00 -23:00
    2022.06.25
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.

    Koncert, színház, tárlatvezetés.

    Kollektív tárlat

    17:00 -19:00
    2022.06.25
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.

    Közös kiállítás.

  • 26
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004