Oldal kiválasztása

Orbán János Dénes kapta a Quasimodo-díjat

Szerző: | 2014-09-07.

Orbán János Dénes vehette át az idei Salvatore Quasimodo Emlékdíjat a lírikusról elnevezett költőverseny gáláján. Weiner Sennyey Tibor különdíjat, Kalász Márton életmű díjat kapott.

A díjazott versek kétszáz szerző, négyszáz műve közül bizonyultak a legjobbnak. Az 41 éves költő és prózaíró több, mint kétszáz pályázó közül kapta meg végül a fődíjat a Guarino Salutem című költeményéért.

Orbán János Dénes 1973-ban született Brassóban. Kolozsváron szerzett magyar-angol szakos diplomát, majd tanulmányait a szegedi tudományegyetemen és Bécsben egészítette ki. 1995-2000 között az Előretolt Helyőrség folyóirat főszerkesztője, később az Irodalmi Jelen szerkesztője volt, 2006 óta az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke. A József Attila díjas költő a versek mellett ír prózát és színjátékot is.

Fotógaléria, katt a kis képre.

{photogallery}2704{/photogallery}

– A szerep-idézés ezúttal Janus Pannoniust állítja elénk. Az ismert szituációban: az ifjú költő az itáliai Guarino da Verona újlatin költő előtt mutatkozik be, ígérvén, hogy méltó tanítványa lesz….. Ha úgy vesszük, némi meglepetést okoz Orbán János Dénes verse, kissé meg is haladva „mondén és frivol” szellemi bravúrjait, képes volt a maga jobbá tevő elhivatottságának a múltból felújított, de mindképpen érvényes és hiteles lírai előképet találni. A versben felidézett nyitottság és elkötelezettség – a tiszta és nemes szándék által kiváltott eltávozás és visszatérés modellje – ma is érvényes például szolgál – mondta Péntek Imre laudációjában.

A 22. alkalommal megrendezett nemzetközi költőversenyen ezúttal egy különdíjat osztottak ki, amelyet Weiner Sennyey Tibor vett át a Heraklion című verséért (video), Kalász Márton pedig életműdíjat kapott. A díjazott versek alább olvashatók.

Oklevelet kaptak: Sztanó László, Virág Barna, B. Foky István, Oláh András, Barna T. Attila, Lanczkor Gábor, Izsó Zita, Zsávolya Zoltán, Báger Gusztáv és Csontos János.

A költőversenyt ezúttal is kötetbemutatók kísérték. Franco Cajani kötetét és Alessandro Quasimodo életrajzi képes albumát ismerhették meg az érdeklődők még szombaton, másnap pedig a Vaszary Villa kertjében rendeztek irodalmi matinét.  Madarász Imre: Két máglya- Savonarola és Giordani Bruno című monográfiáját Kaiser László, a könyv kiadója méltatta.
– Tudományos felkészültséggel, nemes esszéisztikus nyelven írt, alapos ismeretterjesztő szöveg ez, amely a két, máglyán végezte mártír életét hasonlítja össze, lenyűgöző felkészültséggel – mondta Kaiser László.
Bogyay Katalin
Elnökségem története – A kulturális diplomácia művészete az UNESCO-ban című könyvről maga a szerző beszélt. Az elnöki beszédekből, esszékből és naplóból álló könyv vezérgondolata a valódi dialógus, a béke kultúrájának hangsúlyozása. Bogyay Katalin, 2009 óta Magyarország UNESCO nagykövete, ritkaság, hogy ilyen magas szintű nemzetközi szerepet kap magyar diplomata az ENSZ-ben – hangzott el a bemutatón, amelyen végül Sztanó László: Taljánok, olaszok, digók c. könyvét ajánlotta nagy átéléssel dr. Szörényi László irodalomtörténész. Az olasz kultúra iránt érdeklődőknek kötelező olvasmány a sztereotípiákat nagyszerűen bemutató, taglaló és azoktól mégis elvonatkoztató kötet.

A díjkiosztó előtt Salvatore Quasimodo Nobel-díjas költő, a Tagore sétányon álló emlékfájánál tartottak megemlékezést, ahol dr. Gina Giannotti, az Olasz Kultúrintézet igazgatója mondott ünnepi beszédet. A XX. század egyik legjelentősebb olasz költőjének nevezte Quasimodot, akinek versei karcosak, sűrűek, mentesek minden fölösleges cicomától. Köszöntőt mondott még Halász János, az MMA Felügyelő Bizottságának elnöke.

Az Anna Grand Hotelben rendezett gálán a díjnyertes verseket Alessandro Quasimodo és Oberfrank Pál színművészek adták elő. A szokásoknak megfelelően átadták a Bertha Bulcsu-díjakat is. Idén Dippold Pál, Nagy Koppány Zsolt, Jámborné Balog Tünde és Kósa Sándor vett részt a meghívásos pályázaton. A külön díjat Balázs Géza kapta.

A gála után rendhagyó módon irodalmi est következett, amelyen a fődíjas költő Orbán János Dénes a Janus Pannonius vers-átköltéseit tartalmazó A költő, a ringyó és a király című kötetét mutatta be.
Az erdélyi Villon, csak még nem akasztották fel – mondta a szerzőről Szőcs Géza, a Magyar Pen Club elnöke, a Janus Pannonius díj alapítója, aki maga kérte fel a költőt a kötet megírására.
– Remekmű született, olyan könyv, amelyre legalább évszázadonként szüksége van a magyar költészetnek – tette hozzá a hangulatos esten, amelyen a díjazott több verset is felolvasott a kötetből.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Eddigi díjazottak listája és videók itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Október 2

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004