Oldal kiválasztása

Nem szabad alább adnunk!

Szerző: | 2014-10-14.

Negyedik ciklusát kezdi meg a város élén dr. Bóka István polgármester. Az elkövetkező öt év lehetőségeiről, feladatairól, a legfontosabb hangsúlyokról kérdeztük.

Bóka István a választásokon elért 83 százalékával országos szinten is az egyik legnagyobb arányban megválasztott településvezető.

– Racionálisan gondolkodva egy viszonylag magabiztos győzelemre számítottam és arra, hogy képviselő-jelöltjeink nagy számban bejutnak a testületbe, de mindig lehetnek meglepetések, ahogy néhány településen ez meg is történt. Ráadásul minél több időt tölt valaki egy pozícióban, annál nehezebb kivívnia az elfogadottságot, hiszen az évek alatt óhatatlanul kopik az ember. Ezért a mostani győzelmemet a korábbi évek sikereinél is értékesebbnek tartom.

A részvételi arány azonban meglepően alacsony volt.

– Valóban nem volt magas a részvételi arány, nyilván alaposabb elemzést igényelne, hogy ez miért alakult így. Füreden egyébként csak néhány százalékkal volt alacsonyabb a részvétel, mint négy évvel ezelőtt. Az kétségtelen, ahol nincs csatazaj, nincs éles konfliktus, ott nehezebben mozdulnak a választók.

Az utóbbi években látványosan fejlődött a város, az ország egyik legvonzóbb települése lett. Ugyanakkor úgy tűnik, van ennek árnyoldala is, egyre nagyobb a kontraszt a helyi lakosok illetve az idelátogatók igényei között, vannak, akik úgy gondolják, ezáltal kétarcúvá vált Füred.

– Érzékelem ezt én is, de változatlanul úgy gondolom, Füred egy élhető kisváros, amely olyan lehetőségeket és szolgáltatásokat kínál, amelyekkel lehet élni helyiként és idelátogatóként egyaránt. Megfelelő színvonalúak az intézményeink, a sportinfrastruktúránk hasonló méretű városokhoz képest is fejlett, több, saját identitással rendelkező közösség működik a városban, számos ingyenes kulturális program zajlik, és eközben teljes erővel igyekszünk vinni a városrehabilitációt. A város vagyona növekszik, jók a bevételi mutatóink, Füred vonzó település, úgy vélem a helyi értékek megtartásával, folytatni kell a megkezdett városfejlesztést. Szociológiailag Füred rosszabb helyzetben van, mint a környező települések, mert míg mondjuk Balatonalmádiban, Csopakon, Alsóörsön sok-sok külön, viszonylag független egzisztencia és vállalkozás van, addig Füreden viszont úgy alakult, hogy a nagy szállodák, a hajógyár, a szívkórház volt a munkaadó, a munkavállalók pedig viszonylag alacsony bérért dolgoztak. Ez most is az egyik legnagyobb problémánk, hogy nem tudunk megfelelő színvonalú bért adni.

– Feladatok?

– Vannak megoldatlan problémáink, amelyekben óriási lehetőség rejlik. Itt van a Füred Kemping, amelynek a tulajdon jogát megszerezte a város, jó lenne itt egy munkahelyeket adó, turisztikailag tetszetős, sportrendezvényeknek és edzőközpontnak helyet adó fejlesztést megvalósítani. Akár úgy is lehetne üzemeltetni a kempinget, hogy részben szabad kijutást tudjunk közben biztosítani a Balatonhoz. Itt megújítanánk a vitorlás kikötőt és a strandot is. Füreden fel kell szabadítani parti területeket. A város keleti részén van például néhány olyan értékes Balaton-parti ingatlan, ahol fontolgatjuk egy kétszáz méteres nyitott partszakasz létrehozását. A Huray utcai egykori piac területét is rehabilitálni kell, értékesíteni úgy, hogy értelmes funkciót kapjon, miközben legyen fenntartható, hozzon bevételt és építészetileg illeszkedjen a város szövetébe. Rendezni kell a Sundance park sorsát, most is úgy gondolom, hogy hosszú távon bontásra ítélt a komplexum, jó lenne, ha ebben a ciklusban új funkciót tudnánk adni a területnek.

A 2014-20 közötti időszakban a balatoni programon belül jelentős keret áll majd rendelkezésre. Füred miben lehet közvetlenül érintett?

– A Balaton régiójára a 2014-20 közötti időszakban háromszáz milliárd forint támogatási pénz jut. Lesznek lehetőségei Fürednek, a már említett Huray utcai beruházásra is lehet itt pályázni, de az intézmények, például a Városi Könyvtár vagy a Közösségi ház felújítására is kérünk majd támogatást.

Az öt éves ciklusnak melyek lesznek a leghangsúlyosabb elemei?

– A legfontosabb feladatnak az éves munkahelyek teremtését és a magasabb jövedelemszint elérését tartom. Jelenleg a városban nem értékarányosak a fizetések, ezen változtatni kell. Ugyan közvetlenül ezért nem sokat tehet az önkormányzat, de teljes elszántsággal azon leszünk, hogy megteremtsük az ehhez szükséges feltételeket. A mikró-, és kisvállalkozások kapják a következő fejlesztési ciklusban a támogatások hatvan százalékát, az önkormányzatnak ott kell lennie és segítenie ezt a fejlődést. Folytatni kell a város rehabilitációt, szeretnénk megújítani a Fehér templom és az Evangélikus templom közötti részt. A felsővárosrész, elsősorban a Kossuth utca és a mögötte lévő területek rehabilitálása, új lakókörnyezetek kialakítása nagy és fontos feladat lesz. A Zákonyi utcai parkolót is átalakítanánk, helyére mélygarázst tervezünk, a felszínen pedig park lenne. Változatlanul nagyon lényegesnek tartom a kulturális infrastruktúra további fejlesztését, mert a kulturális programokban nagy erő van, nem szabad alább adnunk. Minél több fenntartható fejlesztést kell idehozni, mert ez mindenkinek jó.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004