Oldal kiválasztása

Európai nagy aranyat kapott a füredi biobor

Szerző: | 2014-11-19.

A rezisztens szőlőfajták európai borversenyén, a Piwi Internationalon nagy aranyérmet kapott a Gyukli Pince idei solaris bora. 234 bor közül csupán csak hét kapta meg a legjobb minősítést.

A Dél-Tirolban rendezett borversenyen 111 borász 234 fajta bora indult. A tizenegy európai országból érkező borászok borait egy külön erre a versenyre kidolgozott 100 pontos rendszer alapján értékelték. A rezisztens szőlőfajtákból vegyszermentesen készült borokat négy kategóriába sorolta a zsűri: az ajánlott borok 75-82 pont között szerepeltek, az ezüstérmesek 83-89, az aranyérmesek 90-95, míg a nagy aranyérmesek 96-100 pont között.
Az egyedüli magyarként induló Gyukli Pince Bio Solaris 2014 nevű bora 96 pontot kapott, a verseny bizottsága egyhangúan Nagy Arany minősítésre terjesztette elő.

– A balatonfüredi Vörösmál-dűlőn egy negyed hektáros területen van az ültetvény, az első vagyok az országban, aki ezt a szőlőfajtát telepítette. Idén volt az első szüret, háromszáz liter bort készítettem belőle. Az ültetvény az elmúlt négy évben nem kapott semmilyen vegyszeres kezelést, a borhoz sem tettem semmilyen adalékanyagot. A Solaris csak napfényt, esőt és madárfüttyöt látott, valóban tisztán a természet gyümölcse. Nagy öröm számomra a díj – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Gyukli Krisztián, aki az elismeréssel járó oklevelet 2015 nyarán Mainz-ban, Alexander Bonde, Baden-Württemberg mezőgazdasági miniszterétől veszi majd át az OIV Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet éves konferenciáján.

A jelenleg a freiburgi szőlőnemesítő kutató intézetben dolgozó Gyukli Krisztián hamarosan megkezdi a Solaris palackozását. Balatonfüreden várhatóan december közepén egy borkóstoló keretében lehet megismerkedni majd a díjazott borral.

– Vannak terveim az ültetvénnyel, amely egyelőre csak kísérleti. Egy sikeres 4-5 éves tesztidőszak lezárta után állami elismerésre előterjeszthető lesz a fajta – tette hozzá a füredi borász.

A solaris egy fehérbor szőlőfajta, amelyet 1975-ben kereszteztek Freiburgban. 2001 óta Solaris névvel 25 évig tartó fajtavédelem alatt áll. A szőlőfajta itthon egyelőre csak kísérleti ültetvényként telepíthető. Telt, karakteres, alkoholban gazdag bor, amely kiválóan alkalmas aszúk készítésére, de a Sauvignon Blanc csalános illatai is felfedezhetők benne. Bővebben a borról a borászat honlapján.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Július

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004