Oldal kiválasztása

A százéves ház

Szerző: | 2014-11-29.

Ez az épület mindig a közösség érdekeit szolgálta, az összetartozást szimbolizálta, ez ma sincs másként – mondta Hári Lenke alpolgármester a százéves Arácsi Népház ünnepségen.

 

A városrész központjában, két templom között álló Arácsi Népházat 1914-ben építették, a helyiek közösségi térnek szánták eredetileg is. A ház elkészülését az állam nyolcezer koronával támogatta. Az épületnek hányatott sorsa volt, az első világháborúban katonai kórházként funkcionált, majd emeletén iskola, orvosi rendelő, könyvtár is működött, aljában sokáig élelmiszerbolt üzemelt, később hosszú éveken át, egészen a Norvég Alap finanszírozta 2006-ban történt felújításáig, üresen, elhagyatva állt.

– Az arácsiak nem voltak gazdagok, a szorgalmukat, tenni akarásukat jelképezte a ház felépülése. Arács és Füred évtizedeken át ellentétben volt egymással, többszöri kísérletre sem sikerült a két település egyesítése, végül 1954-ben, negyven évvel a Népház felépítése után megtörtént az egyesítés, amely kihatott a házra is. Idővel összefonódtak a közösségek, ezek adtak tartalmat az épületnek. Látjuk, tapasztaljuk ma is, hogy milyen nagy erő van a közösségekben, a Népház napjainkban is egy fontos találkozási pont, számos kulturális rendezvénynek ad otthont, mindannyiunk háza – fogalmazott Hári Lenke az ünnepségen, aki kiemelte az elhunyt Kutas Árpád szerepét, mondván az egykori alpolgármester éveken át szorgalmazta az Arácsi Népház felújítását.

A rendezvényen Fabacsovics Krisztina a ház felújításában résztvevő építész beszélt a százéves épület rekonstrukciójáról. Semmilyen eredeti írásos vagy rajzolt terv nem állt rendelkezésre a házról, így annak felújítását régi képeslapok alapján végezték el.

Az esten fellépett a Bónyai Mária vezette dalkör, Jehoda Ferenc saját Arácsról szóló dalait adta elő, majd a szépszámú közönség előtt bemutatták a jövő évi arácsi naptárat, amely decembertől ezer forinttért a Népházban megvásárolható.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004