Oldal kiválasztása

A víz, a fény és a Nap – Fotókiállítás

Szerző: | 2014-11-29.

Fény és víz. Szakrális és mindennapi. Az állandóság és a folytonos változás képei. Rácsodálkozás a környezetre. Korzenszky Richárd bencés szerzetes tárlata a Vaszary Galériában.

 

Az elmúlt évtizedben készült a fény árnyalataival játszó felvételek illetve a hetvenes-nyolcvanas években rögzített életképek. Mintegy harmincezer fotóból válogatták ki azt a pár tucat képet, amelyek Korzenszky Richárd fotókiállításán láthatók.

– Utánozhatatlan látásmóddal mutatják meg a világot ezek a fényképek. A lüktető élet színei, a felkelő Nap reménytelisége, a gyertyalángok játéka, az ég és a víz kékjei, a levegő vibrálása látható a képeken. Tiszta és szenvedélyes életerőt sugároznak, miközben egyértelműsítik: előttünk is volt élet és utánunk is lesz – jellemezte a tárlatot P. Baracskai Erika tanár, mentálhigiénés szakember.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}2852{/photogallery}

– Állandóság és változás. Úgy tűnik, hogy mindig ugyanazt fotózom, aztán újra és újra rácsodálkozom, hogy mégis minden más. Mindannyiunk számára adott a lehetőség, hogy megnyíljon nekünk ez a csodálatos világ, amely körülvesz minket. Számomra életforma a fotózás – így vallott a megnyitón maga a szerző, Korzenszky Richárd, aki hozzátette: bár húsz éve él Tihanyban, nem tartja magát balatoni embernek, de abban biztos, hogy itt van otthon.

A Tihanyi Apátság perjeléről kiderült, még gyerekkorában, 1955-ben kapta ajándékba az első fényképezőgépét, azóta viszont töretlen lelkesedéssel fotózik. Rengeteg felvételt készít, aztán a több ezer kocka közül választja ki azt a párat, amelyek túlmutatnak az általuk ábrázolt világon.

A megnyitón Bóka István polgármester 73. születésnapja alkalmából köszöntötte az alkotót, akit a térség meghatározó szellemi erejének nevezett.
– Két évtizede él Tihanyban Richárd atya, mindannyiunknak mintául szolgál az, ahogy megújította az apátságot illetve környezetét és szellemi, kulturális központtá tette a települést – mondta Bóka István.

A kiállításmegnyitó után bemutatták a szerző, Amikor felkel a Nap – Így látom Tihanyt című fotóalbumát is. Kratochwill Mimi művészettörténész, a kötet szerkesztője úgy fogalmazott, hogy boldogságot sugároznak a könyvben látható felvételek, amelyek mindegyike olyan, mint egy imádság.

A tárlat január 4-ig látogatható a galériában, Korzenszky Richárd kötete pedig megvásárolható a Vaszary Könyvesboltban.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Január 1
  • 01
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004