Oldal kiválasztása

Átmeneti megoldás a buszközlekedésre

Szerző: | 2014-12-19.

Továbbra is veszteséges a helyi közlekedés üzemeltetése a városban, az erre kiírt pályázat nem járt eredménnyel, egyelőre a Balaton Volán marad a szolgáltató. Átvilágítják a rendszert.

A város helyi menetrend szerinti közösségi közlekedésének biztosítására kiírt pályázatra egyetlen cég adta be a pályázatát. A kiírás célja az volt, hogy kiválasszák azt a legszínvonalasabb, a lakosság és az önkormányzat számára legkevésbé költséges szolgáltatást kínáló céget, amely 2015-től hat éven át biztosítja a városban a tömegközlekedést. A pályázati eljárás nyílt volt, azon részt vehetett belföldi, külföldi székhelyű közlekedési szolgáltató egyaránt.

Az egyedül pályázó Balaton Volán Zrt. azonban az önkormányzat számára elfogadhatatlan mértékű támogatást kért a szolgáltatás üzemeltetéséhez, ezért a képviselők úgy döntöttek, megfelelő ajánlat híján eredménytelennek nyilvánítják a pályázatot.
Ezzel együtt mivel az önkormányzatnak törvény szabta kötelessége a helyi tömegközlekedés biztosítása, legfeljebb két éves időtartamra a Balaton Volán Zrt-vel közvetlen megbízási szerződést kötöttek a helyi buszközlekedés ellátására. A szolgáltatás ellátásának díja 355Ft/km. Januártól a helyi autóbusz járatok díjtétele nem változik.

– Hosszútávú stratégiában kell gondolkodnunk. A menetrend jelentős átalakítása nem hozta meg a várt eredményt, az utasok panaszkodnak a menetrendre, az útvonalakra, ráadásul jelenleg is veszteséges a helyi buszközlekedés üzemeltetése. Felül kell vizsgálni az egész rendszert, és találni egy hatékonyabb, reálisabb megoldást egy utas barát, de finanszírozható szolgáltatást. Addig viszont nincs más lehetőségünk, a közösségi közlekedést biztosítanunk kell, így szerződést kötünk a Balaton Volánnal – fogalmazott Bóka István polgármester a legutóbbi testületi ülésen.

A város már megkezdte a Volánnal közösen a menetrend és útvonal teljes felülvizsgálatát, decemberben utasszámlálást is végeznek. Az önkormányzat abban bízik, hogy a rendszer teljes átvilágítása után legalább 20 százalékos megtakarítás érhető el.
Az ülésen elhangzott az is, hogy a helyi közlekedés átalakításakor a téli illetve nyári időszakban jelentkező eltérő igényeket jobban figyelembe kell venni.

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Balaton Volán Zrt. tájékoztatása szerint 2006 óta mintegy százmillió forint veszteséget okozott a társaságnak a városi közlekedés üzemeltetése, ráadásul a cég szempontjai szerint átstrukturált menetrend és szolgáltatás mellett is újabb tízmillió forint vesztesége lett a Balaton Volánnak. A város a korábbi tízmilliós önkormányzati támogatást 15 millióra emelte, amihez még további három millió forintot tett hozzá, ennek ellenére továbbra is veszteséges a helyi buszközlekedés üzemeltetése az utasok pedig elégedetlenek, általános a vélekedés: életszerűbb szolgáltatásra lenne szükség.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2024 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Sebességmérési akció

A rendőrség az egész országot érintő sebesség-ellenőrzési kampányt tart. Balatonfüreden is mérnek.

Lezárják a Kossuth utcát

Május 1-jén majális lesz a Kossuth utcán, ezért annak felső részét lezárják. Íme, a részletek.

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Helytörténeti Gyűjtemény2024-04-18 18.40AgoraOlyan szép és zöld lett ez az épület is! Mint a bíróság, meg a konferenciaközpont, meg a többi. Ja, nem.
  • Mándoki2024-04-17 16.54AgoraJajj, istenem! Kilóg a lóláb, kedves csalódott mátrai. Akkor irány oda, ahol jobb. Mindenki legyen ott, ahol jó neki. Peace!
  • csacsacsalódott mátrai országjárókrók2024-04-17 15.14AgoraNa, megint kényszerítve lettem egy válaszra, amit tényleg nem akartam közzétenni. Lelkük rajta. (vajon le fogják közölni?) Az akali ismerősünk

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004