Oldal kiválasztása

Legyél te is Picasso!

Szerző: | 2014-12-20.

Rajzolásra ösztönző rendezvénysorozatot indított a város, Legyél te is Picasso címmel. Az esemény csúcspontjaként, márciusban Picasso tárlata nyílik a Vaszary Galériában.

Picasso 1953-ban maga is megrajzolta a Mikulást. Műve az alapja annak a kampánynak, amely keretén belül minden füredi kisiskolást és óvodást arra kérnek, jöjjön el szüleivel a Vaszary Villába és rajzolja le a saját, elképzelt Mikulását.
Az akció nem titkolt célja, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a művészetekhez, később pedig ők maguk is műértő, a vizuális kulturális események iránt érdeklődő felnőttek legyenek. A kampány igyekszik felhívni a szülők figyelmét arra, milyen fontos a gyerekek számára a rajzolás, és az alkotásaik mennyi mindent elárulnak a lelki világukról, énképükről, másokhoz és a világhoz való viszonyukról.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}2865{/photogallery}

A kampány első programjaként a Református Általános Iskola másodikos diákjai vettek részt egy rendhagyó rajzórán, amelyen Víg Attila, Erzsébet díjas festőművész, aki korábban már megfestette a finn Mikulást, sőt együtt is rajzolt vele, segített a gyerekeknek a rajzok elkészítésében.


A rendezvénysorozat a Vaszary Villában folytatódott, ahol több mint száz füredi alsó tagozatos diák illetve óvodás rajzolt Mikulást Picasso jegyében. Nyitrai Orsolya képzőművész néhány képen keresztül mutatta be a gyerekeknek Picasso stílusát és lendületes vonalvezetését, akik aztán nagy kedvvel álltak neki saját rajzaik elkészítéséhez.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}2869{/photogallery}

(Képeinken a füredi Eötvös Loránd iskola 3/b osztályának diákjai láthatók.)
A Vaszary Villába egyébként bárki, aki kedvet érez a rajzhoz elmehet és elkészítheti saját alkotását. Az elkészült rajzokat kiállítják a galériában, majd a fővárosban lévő Mikulásgyárba kerülnek.

A Picasso kiállítás kampánya ezzel nem ér véget, Picasso-szeletet árul majd több balatoni cukrászda, bemutatják „Picasso autóját”, amely a családoknak igyekszik kedvet csinálni a múzeumok látogatásához és a művész rajzába csomagolt szaloncukrok is kaphatók lesznek. A speciális szaloncukrok papírja egy-egy kódot rejt, amely belépésre jogosít az ország több népszerű intézménye mellett a Vaszary Galériába is.

 

Pablo Picasso rajzaiból és Jean Cocteau költő, filmrendező fotóiból márciusban nyílik majd kiállítás a Vaszary Galériában. A tárlaton Jean Cocteau francia költő, filmrendező mintegy harminc, az első világháború idején készített fényképe idézi meg a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt töltött pillanatait.
A képeken feltűnik a művészvilág több meghatározó alakja: Amedeo Modigliani, Max Jacob és Moise Kisling, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori modell szerelme.
A kiállításon a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso-művek, hazai és amerikai magángyűjteményekben fellelhető tárgyak, festmények, fényképek, rajzok, a kutatás során felhasznált dokumentumok, korai videómunkák is láthatók lesznek, köztük több olyan mű, amelyet hazánkban még nem állítottak ki.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004