Oldal kiválasztása

Világhírű alkotókkal Frankofón Hetek a városban

Szerző: | 2015-02-27.

Világhírű művészek kiállításaival rendezik meg a városban a Frankofón Heteket. Cocteau, Picasso, Robert Capa művei láthatók majd a Vaszary Galériában. Sűrű lesz a tavasz Füreden.

– Indul a kulturális szezon Füreden. A Frankofón Hetekkel a francia művészet és kultúra sokszínűségét mutatjuk meg a városban, a programok közül kiemelkedik a Picasso rajzait is bemutató kiállítás. Úgy vélem a rendezvénysorozat erősíti a város imázsát – fogalmazott a Vaszary Galériában rendezett sajtótájékoztatón dr. Bóka István polgármester.

A március 6-án kezdődő Frankofón Hetek keretében a korszakos jelentőségű francia alkotó Jean Cocteau fényképeiből nyílik kiállítás. A párizsi Montparnasse művésznegyedében Picassóról és a klasszikus avantgárd néhány legendás alakjáról készült fényképek mellett a tárlaton Picasso mintegy hatvan rajza is látható lesz.

– A budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött Picasso műveket is kiállítunk, köztük a korai Mutatványosok sorozat különleges darabjait is. A megnyitón látható harminc Picasso grafika május közepéig lesz a galériában, utána a művész újabb harminc grafikája kerül a helyükre – mondta Kositzky Anett a Füredkult igazgatója, aki bemutatta az Egy nap Picassóval című március 7-én, a Vaszary Galériában nyíló kiállítás egyik kuriózumát, Max Jacob keresztkönyvét, amelyben Picasso dedikált köszöntése olvasható.
A kiállításról részletesen itt.

Szintén a Frankofón Hetek keretében állítják ki a világhírű fotóriporter, Robert Capa fényképeit a városban. A Mozgásban című kiállításon az ikonikus alkotó félszáz felvétele lesz látható, köztük az 1947-48 során tett Kelet-Európai, részben magyarországi látogatása alkalmából készültek, amelyek megidézik Capa balatoni útját is.

Az országos rendezvénysorozathoz kapcsolódó füredi Frankofón Hetek keretében filmvetítéseket, koncertek és előadásokat is rendeznek Füreden. Többek között Földes László Hobo Villon verseiből ad majd estet és koncertezik Orosz Zoltán harmonikaművész is, aki a sajtótájékoztatón, megalapozva a következő napok hangulatát, francia sanzont játszott.
A teljes program itt.

– Sokszínű lesz a tavasz a városban. A francia hetek mellett megrendezzük a Hamvas Napokat, amely keretében első ízben adjuk át a Sava Babić emlékdíjat. A galériában Hamvas Bélához köthető művészek festményiből és az író relikviáiból nyílik kiállítás, és megrendezzük a Tavaszi Fesztivált is – tette hozzá Cserép László, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2021 >
November
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004