Oldal kiválasztása

Kiállítás Robert Capa szemével

Szerző: | 2015-03-21.

Több legenda kering róla, nyughatatlan volt és kalandvágyó. Fényképezett a spanyol polgárháborúban, a második világháborúban, Kínában, Vietnamban. Háborús riportfotóival megmutatta mire képes az emberiség és mit képes elviselni. A 20. század egyik legjelentősebb fotográfusának képeiből nyílt kiállítás Füreden.

– Különleges intimitása van ennek a kiállításnak, sokszor láttam már Capa képeit, személyes viszonyban vagyok velük, de most mégis olyan, mintha először látnám őket. Sokféle arcát mutatják meg a kiállított fényképek, pedig Capa minden képe ugyanarról szól, rólunk emberekről. Capa mindegyik felvétele által, magának a fotográfusnak a tekintetét látjuk, ez teszi felejthetetlenné a képeit, amelyek azt üzenik, hogy a veszély, a tragédia itt van körülöttünk – e szavakkal nyitotta meg a kiállítást Keleti Éva fotográfus.

Fotógaléria a megnyitóról, katt a kis képre.
{photogallery}3021{/photogallery}

Az érdeklődőket a kiállítás kurátora Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-szakmuzeológusa vezette végig a termeken, hangsúlyozva, időt kell szakítanunk Capa képeinek megtekintésére, hiszen csak így válhat láthatóvá a fotográfiái valódi tartalma.

A Mozgásban című, a Vaszary Villában nyílt kiállítás mintegy félszáz képet mutat be – és több vetített anyagra épít. A három tematikára osztott tárlat a világhírű fotóriporter tekintetét követve elsősorban azt szemléltetni, miféle képeket tár elénk a múlt, ha másképpen nézzük, mint eddig. Capa dinamikus pillanatokat megörökítő képeit mutatja be a kiállítás, legyen szó a hadszíntér vagy a békeidő  jeleneteiről. Láthatók olyan felvételek is, amelyek az ekkor már amerikai állampolgárságú fotóriporter 1947-48 során tett Kelet-Európai, részben magyarországi látogatása alkalmából készültek.

1913-ban Budapesten született Friedmann Endre néven. 1931-ben hagyta el Magyarországot, négy kontinens huszonhárom országában fordult meg. A háborús riport műfajának egyik legkiemelkedőbb alakja, személyével megteremtődött a modern háborús fotóriporter prototípusa. A Robert Capa néven világszerte ismertté vált fotós elsősorban Kassák hatására regényírónak készült. Fotóriporterré és tudósítóvá a történelem alakulása, valamint a fotográfia rohamos technikai fejlődése tette.

Bár sosem lett gazdag, mindig tele volt ötletekkel, amikben sok pénz  lehetősége rejtezett. Tőle származik az a mondás: „én sohasem fogok  milliókat keresni. Az keres milliókat, akinek van egy jó ötlete. Ha az  embernek húsz jó ötlete támad naponta, szét kell osztania őket.” Büszke  volt agyafúrtságára, amit magyarságának tulajdonított. Visszájára  fordította az ismert és már idézett hollywoodi mondást. Az ő előadásában  így hangzott: „nem elég, ha tehetséges vagy, magyarnak is kell lenned”.

Alacsony testalkata ellenére odavoltak érte a nők, korának egyik legigézőbb ideálja, maga Ingrid Bergman is szeretője volt. Szenvedélyes játékos, bátor haditudósító és hős, akiről nemzedéke legjobb írói emlékeznek meg elismeréssel. Legendás személyiségében a fikció és a valóság kibogozhatatlanul összemosódik.

A Magyar Nemzeti Múzeum 2008-2009 fordulóján mintegy ezer Robert Capa felvételt vásárolt a művész hagyatékát őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményéből. A felvételek négy földrész huszonhárom országában készültek.  A spanyol polgárháborút, a normandiai partraszállást, az Izrael állam megalakulását és az indokínai háborút megörökítő képek. Capát 1954-ben, Indokínában aknára lépett, stílszerűen fényképezés közben érte utol a halál. Életműve világhírű, halhatatlan fotóriporterré tette.
A kiállítás augusztus 9-ig látogatható a Vaszary Villában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2024 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004