Oldal kiválasztása

Zene, irodalom, tánc – A Kisfaludy Színház idei évada

Szerző: | 2015-03-26.

Negyedik évadára készül a Kisfaludy Színház, amely a színházi estek mellett más műfajú programokat is kínál, idén komolyzenei sorozatot indítanak. Kéri Kitty igazgatót kérdeztük.

 

A Kisfaludy Színháznak se épülete, se társulata, mégis évről évre számos programot szerveznek a városban, sőt új hagyományt is teremtettek.
– Az elejétől kezdve az volt a szándékom, hogy egy összművészeti találkozó helyet hozzunk létre, amibe a színház mellett belefér a film, a tánc, az irodalom és a zene egyaránt. Minőségi, katartikus előadásoknak szeretnénk helyet adni, műfaji korlátok nélkül. Reagáltunk az igényekre, és valóban új tradíciókat teremtettünk, a gyerekeknek szóló Mesekastély sorozattal illetve a Füred Jam könnyűzenei fesztivállal. A most induló hangversenysorozattal pedig egy régi hagyományt élesztünk újra a városban. A komolyzenét kedvelők örömére április 1-én új, zenei bérlettel jelentkezik Balatonfüreden a veszprémi Mendelssohn kamarazenekar. A Balatonfüredi Komolyzenei Esték egy négy koncertből álló programsorozat, olyan neves művészekkel találkozhatunk, mint Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, valamint Hegedűs Endre és Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművészek, de fellép majd Figula János is.

A Kisfaludy Színház tavaly a Balatonfüredi Kulturális Nonprofit Kft. fenntartása alá került. Mi változott ezzel?
– Az integrációnak köszönhetően több zenei program szervezését vállaljuk, és szorosabb kapcsolatba kerültünk a képzőművészettel, hiszen a Vaszary-, a Kisfaludy Galéria és a Városi Múzeum is állandó helyszínünk lett. Sűrű lesz a tavasz. Hobo József Attila estjével ünnepeljük a Költészet Napját, amelyhez kapcsolódóan újra jelentkezik a Bor, zene, vers sorozatunk is, ami ezúttal elsősorban a diákoknak szól majd. Folytatjuk a Rádiószínházat is, Rejtő, Szabó Lőrinc és Kosztolányi születésnapját ünnepeljük. Az első részben a Kávéházi tigrisek című pódiumestet, a másodikban az Egy görbe éjszaka című Rejtő komédiát láthatja a közönség a Lóczy Diákszínpad előadásában. Megemlékezünk Jókai Mór születésének 190. évfordulójáról, ebből az alkalomból április 29-én, a Tánc Világnapján vendégünk lesz a GGTánc Eger, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház valamint a Nemzeti Táncszínház két közös, új bemutatója a Szaffi és a Cigánybáró. A Balatonfüreden is időző zeneszerző, Huszka Jenő születésének 140. évfordulóját pedig új bemutatóval ünnepeljük, amelynek létrehozására felkértük Szolnoki Tibor színművészt. Az operett rajongók a Bob herceg, Gül baba, Lili bárónő, Erzsébet, Mária főhadnagy, Szabadság szerelem operettekből hallhatnak részleteket, valamint kortárs versekből és prózákból.

Több fesztivál szervezésében is részt vesz a színház. Mit lehet tudni a programokról?
– Az idei évben igyekszünk a humor és a nevetés jegyében válogatni a társulatok és az előadók kínálatából. Ugyanakkor továbbra is szem előtt tartjuk, hogy az ünnepekhez alkalmazkodva, mély, tartalmas programokkal készüljünk. Ismét lesz Tavaszi, Művészeti és Füred Jam fesztivál, a nyáron pedig szeretnénk egy Kisfaludy Színházi Fesztivált is szervezni. A 13. Balatonfüredi Művészeti Fesztiválon (május 22-25.) fellép a Nagy János Trió, az Eastwing, lesz Halász Judit koncert, Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar Mise című műve is elhangzik, és a GGTánc Eger előadásában színpadra állítjuk Moliére: Képzelt beteg című művét. A Füred Jam újra kétnapos lesz, terveink szerint új helyszínen. Az első napon Kéry Gábor szervezésében a világzenei tábor tanárai muzsikálnak a méltán nagy közönségsikert ígérő vendégükkel, Tátrai Tiborral. A második napon a Salto Mortale, a Kerekes Band, Török Ádám és a Mini valamint az Irie Maffia koncertezik.

Milyen színházi előadások lesznek a városban?
– A nyár remek szórakozást kínál majd a színházat szeretőknek Örkény István Kulcskeresők című előadásán. Jön a Csemegepultos naplója, – Gerlóczy Márton személyes ihletésű történetét az Ördögkatlan Fesztivál két előadásán is ovációval és tapsviharral fogadta a közönség. Kivételes estére számíthat, aki megnézi A folyón túl Itália, Bagoly és Cica, Godspell című előadásokat és a L’art pour l’art rajongók is örülhetnek ezen a nyáron. De folytatjuk a Shakespeare fesztivált is. Lesz Shakespeare Hősök kiállítás, vendégeskedik a kaposvári Csiky Gergely Színház Shylock előadása, valamint Tiétek a színpad címmel bemutatkozási lehetőséget adunk a fiataloknak.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Január

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004