Oldal kiválasztása

Harmóniában a tájjal – Tagore sétány

Szerző: | 2015-05-12.

Szalagszerűen futó sétautak, ovális alakú új terek, a táj lankáit idéző parti szinteltolások, intimebb hangulatú parkok, a víz fölé nyúló stégek, megújult zöldterületek és maga a veretes sétány. Az utolsó simításokat végzik, hamarosan elkészül a Tagore sétány rehabilitációja.

Új, izgalmas terek, megemelt dombrész, imponáló balatoni kilátással, hullámzó sétautak, szemlélődésre alkalmas eldugottabb részek, és egy igazi élményhely, az egykori Fürdőház helyéről induló fastég, amelyet azonnal birtokba vettek a látogatók, ahogy a nád ölelésében lévő kisebb stéget is. Wallner Krisztina táj- és kertépítésszel jártuk körbe a sétányt.

Fotógaléria a sétányról. Katt a kis képre.
{photogallery}3110{/photogallery}

 

A hely szelleméről

– A sétánynak egészen különös hangulata van, szinte letaglózza az embert az az energia, ami itt árad a környezetből. Nekem ehhez az élményhez szervesen hozzátartozik a Tihanyi-félsziget és az apátság látványa, ami a kereszténységet, az ember jelenlétét szimbolizálja. A vízen lévő vitorlások is fontosak, minden egyes árboc számomra a természet és az ember harmóniáját jelenti. Füreden meghatározó a magas színvonalú épített örökség is. Ezt a meglévő harmóniát kell megőriznünk és erősítenünk a lehető legtermészetesebb módon. Ez az organikus tájépítészet, amikor az általunk alakított szabad terek a tájjal, az ember által alakított természettel összhangban vannak, a hely gondolatisága erős és a felhasznált anyagok is a tájra jellemzőek – fogalmazott a balatonfured.hu kérdésére Wallner Krisztina.


A változásokról

– A két új stég kitágítja a teret, új kapcsolatot teremt a vízzel, és általuk oldódik a sétány zsúfoltsága. A korábbi padokat és kandellábereket lecseréltük, mert múlt század elejét stilizáló, rossz utánzatok voltak, azt szeretnénk, hogy a figyelem valóban a sétányra, az innen feltáruló panorámára, a vízre irányuljon. A Balatont lehatároló alumínium láncot és oszlopokat a nyolcvanas években helyezték ki, semmilyen történeti értékkel nem rendelkeztek, örökségvédelmi felügyelői egyetértéssel bontottuk el. Ki akartuk nyitni a látványt, a vizet közelebb hozni, minél természetesebb közeget alkotva, mint ahogy ezt megtettük már néhány évvel ezelőtt a Vitorlás téri stéggel is.


A szempontokról

– Elsődleges célunk az volt, hogy kinyissuk a perspektívát a víz felé. A Gyógy térről például korábban egyáltalán nem látszott a Balaton, de a sétánynak is voltak olyan részei, ahonnan nem volt vízélmény, ezeket javítottuk már a korábbi felújítások során is. Lényeges, hogy megmutassuk a sétány többféle arcát is. Ezért a mély fekvésű vizes területeket feltöltöttük, az eddig elhanyagolt, kihasználatlan zöldfelületeket a sétány szerves részévé tettük és új alternatív sétautakat, pihenőtereket hoztunk létre, így tehermentesítve a platánsor alatt húzódó gyönyörű sétányt. A sétány burkolata természetes mészkő, szegélye helyi mészkőkockákból, a lapok a helyi kővel harmonizáló tartós süttői mészkőlapokból készültek, melyek időtállóak és esztétikusak. Hatalmas terhelésnek van kitéve a sétány, ehhez kellett alkalmazkodnunk. A rehabilitáció nem öncélú, a hely szelleméhez igazodik, kötődik a hagyományokhoz.

 

A Bodorka melletti parkban egy régi bárka áll, vele szemben az új, hosszan elnyúló stégnél üvegtáblán ábrázolva jelenítik majd meg az egykori Fürdőházat. A sétány végén lévő Deák Ferenc utca járdáját kiszélesítették, bővült a parkoló, átalakították az Annabella Hotel előtti parkot. Az új sétautak feltárják a meglévő szobrokat, kis híd vezet át a mocsár ciprus ligeten, az eddig parlagon heverő terület az íves sétáló ösvényekkel, teresedésekkel, pihenőpadokkal új színfoltja lett a sétánynak.
A Széchenyi szobor előtti tér díszburkolatot kapott, rendezték az üzletsor előtti területet, a sétány keleti vége pedig egy lépcsős rózsakerttel új bejáratot kapott. Kicserélték a kerékpárút burkolatát, a speciális új aszfalt nem marad ilyen sötét színű, hamarosan kivilágosodik. Kibővült a játszótér és mellette a felnőttek számára is játéklehetőséget biztosító petanque pálya létesül, de lehetőség lesz mezítlábas sétára is a Kneipp ösvényen.

Jelenleg a háromszáz milliós beruházás utolsó munkálatai zajlanak, a tervek szerint egy-két héten belül befejeződik a sétány teljes felújítása.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2023 >
január 30 - február 05
  • 30
    Nincsenek események
  • 31
    Nincsenek események
  • 01
    Nincsenek események
  • 02
    Nincsenek események
  • 03
    Nincsenek események
  • 04
    Nincsenek események
  • 05
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a
  • örök füredi2024-03-22 09.56AgoraÉn nem panaszkodnék ha Érdi Tamás koncertre mehetnék! Kiváló művész, kiváló a repertoára! Akinek nem tetszik ne nézze! Ez a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004