Oldal kiválasztása

Mélygarázs zöldterülettel – Világbajnokság Füreden

Szerző: | 2015-05-16.

A főváros mellett Balatonfüred ad helyet a 2017-es úszó világbajnokságnak, amely a várakozások szerint Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye lesz. A rendezvényhez kapcsolódóan új városi beruházások várhatók. A tervezett fejlesztésekről Bóka István polgármestert kérdeztük.

– Még nincs konkrét időpontja a 2017-es vizes világbajnokságnak, várhatóan júliusban vagy augusztusban rendezi meg az ország. Az biztos, hogy Balatonfüred a nyílt vízi versenyszámoknak lesz a helyszíne, várhatóan egy héten át zajlanak majd itt az események. A Tagore sétány előtti vízen lesznek a versenyek, ehhez egy több ezer néző befogadására alkalmas mobil lelátót kell felépítenünk úgy a sétányra és a mólóra, hogy az ne tegyen kárt a környezetben. Rengeteg látogató érkezik majd hozzánk, a város imázs szempontjából sokat hozhat a rendezvény. A világbajnokság után pár héttel pedig megrendezik a szeniorok világversenyét is, ez talán még több vendégéjszakát jelent a városban, hiszen nagyságrendekkel több versenyző és hozzájuk tartozó kísérő érkezik Füredre – fogalmazott a balatonfured.hu kérdésére Bóka István.

Az állam külön büdzsét hozott létre, amelyből finanszírozza a világbajnokság megrendezéséhez szükséges beruházásokat. Füreden milyen fejlesztések várhatók?

– A városnak két olyan jelentős problémája van, amiket a világverseny apropóján meg tudnánk oldani. Az alsó városi közlekedési helyzetet illetve a parkolási gondokat valamint egy nagy közösségi tér, rendezvény helyszín kialakítását. Arra kérünk támogatást, hogy átalakítsuk az egykori áruház előtti közlekedési csomópontot illetve a Halászkert melletti lehajtót. A Zákonyi utcai parkoló helyén egy hatszáz férőhelyes mélygarázst építenénk, a felszabadult területet pedig parkosítanánk. Itt semmiképpen nem szeretnénk beépítést. Szükség lenne egy többfunkciós épület komplexumra, amely egy legalább négyszáz férőhelyes színháztermet is magába foglal. Ez a város egyik régi álma. A Huray utcai piac területén valósulhatna meg az építkezés, amelyet magánberuházási fejlesztésekkel tovább lehetne bővíteni.

Az állami finanszírozás teljes mértékben lefedné az említett fejlesztéseket?

– Igen. Egyelőre azonban a világversenyhez kapcsolható fejlesztésekről még nem döntöttek. Egyértelmű, hogy elsősorban Budapestre koncentrálják majd a forrásokat, de komoly esély van a füredi beruházások megvalósítására is, igaz ezek csak közvetetten kapcsolódnak a sporteseményhez. Szorít minket a határidő, ahhoz, hogy időben elindulhassanak a fejlesztések két hónapon belül dönteni kell arról, mi kerül be az állam finanszírozási csomagjába.

Ha esetleg mérlegelni kell a felsorolt városi fejlesztések közül, melyik élvez prioritást?

– A mélygarázs megépítése nagyon fontos a város számára, egyrészt javítaná a parkolási gondokat, másrészt rehabilitálnánk vele egy frekventált területet. Az említett közlekedési csomópontok átalakítása, a könnyebb közlekedés biztosítása is nagyon fontos lenne. A sétányon kialakítandó ideiglenes lelátóra egyértelmű, hogy kapunk támogatást, a városi uszodára pedig, aminek a versenyek ideje alatt edzőhelyszínként kell működnie, már kaptunk 350 millió forint céltámogatást.

 

2017-es vizes világbajnokságot eredetileg a mexikói Guadalajarában rendezték volna, ám Közép-Amerikai állam visszalépett a rendezéstől, amelyet Magyarország átvállalt. A két év múlva esedékes sporteseménynek még nincs konkrét időpontja, egyelőre annyit tudni, hogy minden bizonnyal júliusban rendezik meg. Külön munkacsoport alakult a rendezés szervezésére, a feltételek biztosítására pedig külön finanszírozási csomagot hozott létre az állam. Budapesten lesznek az úszás számok, a műugrás, a szinkronúszás, a vízilabda és a szupertoronyugrás, Balatonfüreden pedig a nyílt vízi versenyszámokat rendezik meg. A sportesemény rendkívül népszerű, a legutóbbi ilyen világbajnokságot 4,2 milliárdan nézték.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2022 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • csalódott mátrai országjárók2024-04-14 10.23AgoraTegnapelőtt (péntek) voltunk a Kisfaludy strandon, a WC még mindig csukva. Ezzel szemben kedden az akali strandon már régóta nyitva
  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004