Oldal kiválasztása

Indiánok a városban

Szerző: | 2015-05-27.

Amazóniai bennszülött indiánok által készített zsugorított fejek, autentikus fegyverek, eszközök, hangszerek, a shuarok kultúráját bemutató tárgyak – etnográfiai kiállítás a városban.

 

A Kisfaludy utcában lévő múzeum létrehozója, Pál Richárd egy Magyarországon alig ismert kultúra képviselőivel történő véletlen találkozás, majd az ezt követő, mintegy 11 évnyi kutatás, levelezés és anyaggyűjtés eredményeképpen alapította meg egy évvel ezelőtt az Amazonas Múzeumot.

– Népszerű a múzeum, sok az érdeklődő, az elmúlt évben több iskolai csoport is megnézte a kiállítást, élvezték, hogy a megszokottól eltérő módon találkozhatnak az indián kultúrával. Terveim szerint, egy interaktív részleggel tovább bővül majd a kiállítás, a dél-amerikai eszközöket, hangszereket és fegyvereket ki lehetne itt próbálni a múzeumban. Remélem minél előbb sikerül megvalósítani a fejlesztést – válaszolta a balatonfured.hu-nak Pál Richárd, aki hozzá tette: a gyűjtés nem fejeződött be, a tárlat anyaga is folyamatosan bővül majd.

A kiállítás egyik érdekessége, hogy a Peru északi és Ecuador déli részén élő harcos múltú shuar indiánok által készített zsugorított fejeket is bemutatja. A fejvadászok az ellenségük fejét levágták, a koponyáról lenyúzták a bőrt, a szemhéjakat, ajkakat levarrták majd spirituális szertartás részeként főzéssel és melegítéssel gondosan ököl nagyságúra zsugorították. A szertartás célja az volt, hogy igyekezzenek bezárni az ellenség szellemét, és megóvni gyilkosát a spirituális bosszútól. A zsugorított fejeket a törvény nem engedi kihozni Dél-Amerikából, így azokról úgynevezett replikák láthatók Füreden, amelyek pontos másai az eredeti fejeknek.

A zsugorított fejek árusítása Dél-Amerika legtöbb országában az 1930-as évek óta tiltott. Sokak állítása szerint nagyjából húsz év óta már nem készítenek új zsugorított fejeket, viszont az említett másolatokat napjainkban is készítik – ezekből látható tizenegy darab a múzeumban.

Három teremben, mintegy száz autentikus tárgy mutatja be az esőerdők mélyén élő indiánok kultúráját. Használati eszközök, fegyverek, fejdíszek, ruhák, eredeti fényképek, és néhány zsugorított fej másolat látható a tárlaton, amelyen több ismeretterjesztő, az indiánok ősi illetve jelenlegi kultúráját bemutató szöveg is olvasható. A kiállításon az Amazonas világát, őslakosainak életmódját, kultúráját bemutató filmösszeállítás is látható, hangfelvételről pedig a quechua dalok is meghallgathatók.
Több kuriózumot is bemutat a kiállítás. Például egy madártoll fejdíszt, amelynek tollazatát a madár megnyúzásával nyerték, de láthatók itt óriáskígyó bőrből készült csörgő ágyékkötő, eredeti fúvócsövek, fa fegyverek.

A Kisfaludy utcában lévő kiállítás egész évben nyitva tart, minden nap 10-18 óra között látogatható.

(X)

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
December
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004