Oldal kiválasztása

Quasimodo költőverseny – Lanczkor Gábor a fődíjas

Szerző: | 2015-09-01.

Több mint kétszáz, köztük számos külföldi pályázó, összesen négyszázhatvan művel nevezett az idei Salvatore Quasimodo Költőversenyre. Idén a fődíjat Lanczkor Gábor kapta.

 

A 229 pályázó 458 verse közül az öt tagú zsűri a Quasimodo emlékdíjat idén Lanczkor Gábornak ítélte Caravaggio című verséért. Különdíjat kap Turcsány Péter Salvatore című verséért, illetve Payer Imre Romló fal árnyékában, fényben című költeményéért. Vári Fábián László ukrajnai költő pedig életmű- díjban részesül. (A versek alább csatolva.)
Az emlékdíj 600.000 Ft, a különdíj 200.000 Ft pénzjutalommal jár, amit Balog Zoltán kultuszminiszter miniszteri keretéből biztosít a díjazottak számára.

Tíz szerző oklevelet vehet át. A díjazottak: Böszörményi Zoltán, Falcsik Mari, Vári Fábián László, Bajtai András, Fenyvesi Félix Lajos, Szászi Zoltán, Zsávolya Zoltán, Oravecz Péter, Szeder Katalin, Farkas Wellmann Éva.

– Először a rendezvény történetében a gyerekeknek is szervezünk irodalmi programot, a Vojtina Bábszínház révén kortárs költők verseivel ismerkedhetnek meg. A Fordítóházban egy bográcsozással, borozgatással egybekötött hangulatos irodalmi estet rendezünk, ez is újdonságnak számít. Idén egy jelentős kiállítás is társul a költőversenyhez, a Vaszary család művésztagjait bemutató tárlat nyílik a Vaszary Galériában. A hagyományok ápolása jegyében most sem marad el a Nobel-díjas olasz költőre való megemlékezés a Tagore sétány melletti olasz ligetben – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Cserép László, a költőverseny kuratóriumának titkára.

A rendezvény keretében több kötetbemutatót is tartanak, itt lesz Dante Marianacci, Péntek Imre, V. Kulcsár Ildikó és Madarász Imre legújabb könyvével, Szörényi László: Latin és röhej valamint a Hamvas Béla életműsorozat legújabb, Ördöngösök című kötetét is bemutatják, a korábbi Quasimodo díjasok Orbán János Dénes és Jász Attila pedig külön esten szerepelnek. Bemutatkozik a Hungarian Review politikai- történelmi folyóirat, mely angol nyelven reflektál a Kelet-és Közép- európai térség vitát kiváltó történéseire.
A hagyományokhoz híven idén is bemutatják a friss Janus Pannonius díjas szerzők, Charles Bernstein és Giuseppe Conte műveit.
Az alkalomra megjelenik a Tempevölgy folyóirat legújabb száma, amelyet egy szinte teljesen elfeledett füredi fotográfus, a fiatalon elhunyt Talabér Gyula képeiből álló kiállítás kísér. Részletek itt.

A 23. alkalommal megrendezendő költőversenyt, amelyre minden eddiginél több pályázat érkezett a határon túlról, díjátadó ünnepség és gálaműsor zárja. Az ünnepségen elhangoznak a díjnyertes versek és a hagyományoknak megfelelően átadják a Bertha Bulcsu emlékdíjakat is.

A szeptember 4-5. között zajló költőverseny részletes programja itt.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt és Költőtalálkozót, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

Eddigi díjazottak listája és videók itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004