Oldal kiválasztása

Vaszary kiállítás – Egy különleges, szabad szellemű család

Szerző: | 2015-09-05.

Életöröm és dráma, napfény és ború egyszerre a tárlaton. Vaszary János festményeiből nyílt kiállítás a Vaszary Galériában, amely a híres család történetébe is betekintést ad.

Vaszary János remekművei mellett a kiállítás grafikákkal, tablókkal mutatja be a szerteágazó tehetségű Vaszary család művésztagjait, köztük Kolost, a száz éve elhunyt hercegprímást.

Vaszary Kolos, Vaszary János és a Vaszary család művésztagjait bemutató kiállítás nyílt a Vaszary Galériában. A Magyar Nemzeti Galériával közös tárlatot az egykori főapát, Vaszary Kolos halálának 100. évfordulója emlékére rendezték.
A látogatók 21 Vaszary János festményt – köztük az ötven év után meglelt Kereszténység címűt- nézhetik meg a kiállításon, amely több témaegységet ölel fel. A tárlat bemutatja magát az épületet a Vaszary villát, egykori tulajdonosát és lakóját az egyházfőt, a Vaszary család művész tagjait, és persze Vaszary Jánost (1867-1939) a kiemelkedő jelentőségű festőt, akinek felvillantja az egyházi megbízásait, a balatoni kötődését, a mediterrán tájakhoz fűződő viszonyát valamint impresszionista alkotásait is.

Fotógaléria a megnyitóról. Katt a kis képre.
{photogallery}3306{/photogallery}

– Vaszary János európai ívű alkotó, meggyőződésem szerint ott van a magyar művészettörténet top öt festője között. Festményei soha nem voltak provinciálisak, öntörvényű és szabad szellemű, toleráns művész volt. Megmaradhatott volna a konzervatív, kötött formavilágnál, amellyel kezdte a pályáját, de ő nyitott volt és rendre megújuló. Így az oltárképtől eljutott a modernizmushoz, olyannyira, hogy a harmincas évek elején rendkívüli pedagógiai és művészi hatása ellenére felmentették tanári állásából a Képzőművészeti Főiskolán. Túl reformistának számított akkoriban, aki képtelen a megalkuvásra. Nagy hatású alkotó volt, számtalan festő tartotta példaképének, sokan követték és utánozták. Meghatározó jelentőségű művész, aki a különböző korszakainak mindegyikében főműveket alkotott – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Plesznivy Edit, művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Vaszary János összesen 14 portrét készített Vaszary Kolosról, ezek közül kettő látható a tárlaton, az egyik rendhagyó módon mosolyogva, fesztelenül, ám a jellegzetes fürkésző tekintettel ábrázolja az egyházfőt.
– A Vaszary család művészei mind maradandót alkottak, elsősorban Vaszary János, akinek mindegyik korszakából láthatunk itt egy-egy izgalmas, jelentős művet. Elementárisak a Kolos portrék, de láthatjuk itt a szikár, lecsupaszított alakjait is, a balatoni tájat megörökítő festményeit, köztük a tihanyi Biológiai Kutatóintézet számára készült Víz alatti világ című pannót illetve a vad színű, lángoló életkedvet sugárzó franciás képeit is – mondta megnyitó beszédében Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója.

Az egyházfő, Vaszary Kolos unokaöccsén, a festőóriás Jánoson kívül az 1920-as évek első felében több jeles író és művész tagja is volt a Vaszary famíliának. Festőként Gadányi Jenő öregbítette apja hírnevét, színházi szerzőként és rendezőként az 1963-ban elhunyt Vaszary János, színésznőként az 1965-ben elhalálozott Piroska és az 1985-ben elhunyt Vaszary Gábor író, akinek regényei a Vaszary Kávézóban ki is kölcsönözhetők.

A kiállítás január 5-ig látogatható.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2023 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004