Oldal kiválasztása

Balatonfüred a Göteborgi könyvvásáron

Szerző: | 2015-10-02.

Magyarország volt a díszvendége a szeptemberi Göteborgi Nemzetközi Könyvvásárnak. Európa egyik legfontosabb könyvszakmai eseményén Balatonfüred is bemutatkozott.

Európa második legnagyobb könyvvására szeptember utolsó hétvégéjén zárult Göteborgban. Naponta több ezren fordultak meg a Magyarországot illetve egyik emblematikus tájegységét, a Balaton-felvidéket bemutató pavilonnál. A kortárs magyar irodalom, a magyar történelem, a kortárs zene, a turizmus és a magyar gasztronómia is bemutatkozott a szeptember 24. és 27. között zajló könyvvásáron.

A város a Magyar Fordítóházzal, a település turisztikai szakembereivel valamint a Balaton-felvidék borászaival együttműködve vett részt az eseményen. A színpad mellett a Balaton- felvidéki környezetet is megidézték: egy kis dombon három sor valódi szőlő futott föl, a tőkéken érett fürtök is lógtak. A szőlők előtt egy magyarosan megterített rönkasztal állt padokkal. Balatonfüredi borászatok szőlőpréssel, hordóval, és különféle borászati eszközökkel segítették a megjelenést.

– Úgy éreztük, hogy helyünk van a vásáron. Füred jelentős szerepet vállal a kortárs magyar irodalom támogatásában, költőversenyt szervezünk, irodalmi folyóiratunk van, kortárs szerzők könyveit jelentetjük meg, nálunk működik Közép- Kelet Európa egyetlen fordítóháza, ahol a világ sok- sok nyelvére fordítják a szerzőket. Úgy állítottuk össze a programot, hogy megmutassuk ezt a fantasztikus kultúrtájat, ahol élünk, kínáltunk egy kicsit a gasztronómiából és a turisztikai lehetőségekből is – nyilatkozta Bóka István polgármester, aki a magyar pavilon megnyitóján köszöntötte a vendégeket.

A füredi delegáció tagjaként dr. Tavaszi Adrián Hamvas Béla és A bor filozófiája valamint a Tagore sétány és a Nobel-díjasok címmel tartott előadást, Balatonfüredet, mint turisztikai célpontot Máthé Gréta az Anna Grand Hotel marketing igazgatója és Forsthoffer Ágnes a Margaréta Hotel ügyvezető igazgatója mutatta be. Figula János pedig borkóstolással egybekötött előadást tartott a térség borászatairól, fényképeket mutatott a pincékről, szőlőkről, családokról.

– Igyekeztünk megjegyezhető, érdekes, az igényes, értelmiségi közönségnek szóló információkat könnyed stílusban tálalni. Beszéltünk az aktív turizmus ezerféle lehetőségéről, megemlítettük a jelentős rendezvényeket, és ezekhez kapcsolódva a város története, kulturális sokszínűsége is szóba került. A svédeket legjobban a szabadidős lehetőségek, elsősorban a kerékpározás érdekelte, de a borospincék és a borkóstolók iránt is érdeklődtek – mondta Forsthoffer Ágnes.

 

Európa egyik legfontosabb könyvszakmai eseményén Magyarország 2012 óta vesz részt önálló standdal, idén azonban 162 négyzetméteres pavilonban fogadta a látogatókat. A cél az volt, hogy a magyar irodalom nagyjait, kortárs szerzőit, egyáltalán, a magyar irodalom sokszínűségét megismerje a svéd közönség.

A kínálatban szerepeltek az elmúlt években megjelent, valamint a vásárra frissen megjelenő kortárs és klasszikus szerzők, mint például Esterházy Péter, Kertész Imre, Kiss Judit Ágnes, Kosztolányi Dezső, Krasznahorkai László, Krusovszky Dénes, Szerb Antal, Tóth Krisztina vagy Varró Dániel svéd nyelvre lefordított művei.

A Balassi Intézet programja által szervezett rendezvénysorozat mintegy hetven különböző eseményt kínált a szakmai kerekasztal-beszélgetésektől kezdve a tematikus színpadokon történő bemutatkozásokon át a gyerekfoglalkozásokig.

Az irodalmi megjelenésen túl kiállítások, zenei programok, illetve filmvetítések is színesítették a magyar megjelenést.
A magyar íródelegáció tagjai voltak: Berg Judit, Bodor Ádám, Jókai Anna, Jávorszky Béla, Kiss Judit Ágnes, Krusovszky Dénes, Kukorelly Endre, Ladik Katalin, Lipcsey Emőke, Mezey Katalin, Nádasdy Ádám, Szécsi Noémi, Szegedi Katalin, Szkárosi Endre, Szőcs Géza, Tóth Krisztina, Török András, Varró Dániel és Vincze Ferenc.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2024 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004