Oldal kiválasztása

Füredi panaszkönyv – Az elégedetlenkedés örök

Szerző: | 2015-11-07.

Volt egy könyv, amely az ivókút mellett állt kihelyezve négy éven át, bárki írhatott bele. Ez lett a füredi panaszkönyv, a korabeli elégedetlenségek, javaslatok kötete. A reformkori balatonfüredi fürdőélet egyik legérdekesebb, évtizedekig kallódó dokumentumát most újra kiadták.

– Fontos és unikális kiadványa ez Balatonfürednek. Egy összetett könyv, amely nemcsak az 1836-1840 között itt járt fürdővendégek véleményét tartalmazza, de a város történetét is bemutatja – méltatta a Hudi József gondozásában megjelenő Füredi panaszkönyv (Panaszok, javítások ’s szépítések javallatoknak jegyzőkönyve) című kötetet Katona Csaba történész, a könyv bemutatóján.

Túlságosan hangos zene, rossz ételek, bumfordi kiszolgálás, elkülönülő csoportok gőgje, kirívóan öltözködő vendégek – íme néhány korabeli panasz. „Kívánatos lenne fürdőhelyi adót bevezetni minden olyan vendég számára, aki három napnál többet tölt Füreden, minden héten egy forintot kellene fizetnie, mely összeget a javításokra a fürdő szépítésére lehetne felhasználni.”
„Itt minden fölöttébb drága! Drágák az itt mulathatás sok egyéb eszközei és czéljai” – így egy másik bejegyzés.

Van, aki a táncterem leparkettázását követeli, van, aki a Horváth-ház szobáinak kulcsait cseréltetné le, van, aki a lehetetlen szolgálókra panaszkodik, többen a fürdő korszerűtlenségét ecsetelik, a külföldi vendégek pedig a Füreden tapasztalható túlzott patriotizmust róják fel.

Mintha mi sem változott volna az elmúlt kétszáz évben, hasonló panaszok, magabiztos kritikák és az állandó elégedetlenkedés.

Fotógaléria, katt a kis képre.
{photogallery}3408{/photogallery}

A könyvet a fürdő üzemeltetői valóban azzal a szándékkal helyezték ki, hogy megismerjék a vendégek véleményét – ez mindenképpen figyelemre méltó cselekedet – vélekedett Katona Csaba, aki hangsúlyozta, a bejegyzésekből szépen lekövethető, ki mindenki járt itt Füreden fürdeni.

A könyvbemutatón Hudi József elmondta, nem kis gondot jelentett a könyvben szereplő megannyi kézírás elolvasása, a kevésbé ismert bejegyzők kilétének kiderítése. – Kétségtelen némely bejegyzés a korabeli nyelvhasználat miatt elég kimerítő olvasmány, de lábjegyzetekkel, kiegészítésekkel igyekeztem segíteni a könnyebb érthetőséget – mondta a szerző.

A sokáig elveszettnek hitt dokumentum a közelmúltban, a Pannonhalmi Bencés Főapátság Levéltárából került elő.

A panaszkönyv bevezetése 1836-ban a nyilvánosság új fórumát teremtette meg. A fürdővendégek nemcsak panaszaikat, kritikai észrevételeiket, hanem a fürdő fejlesztésére vonatkozó javaslataikat is beleírták a kötetbe, természetesen nevüket vállalva. A magyar és német nyelvű címmel ellátott kötetet, lévén négy éven keresztül az ivókút mellett volt megtalálható, bárki elolvashatta, sőt véleményezhette a korábbi bejegyzéseket.

A téglalap alakú, vaskos, bőrkötéses, aranyozott bordázatú könyvet laponként megszámozták, egészen a 116. oldalig. Az utolsó bejegyzést báró Vécsey Pál írta, ezt valamiért utólag, ceruzával számozták meg. A Panaszkönyvbe jegyzettek egyébként nem bizonyultak hiábavalónak: az 1860-as évek közepétől a századelőig nyúló fürdőfejlesztés esetén, lényegében minden felrótt hiányosságot orvosoltak.

A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában megjelenő kötet a Városi Könyvtárban illetve a Vaszary Villa könyvesboltjában megvásárolható.

A könyvbemutatón átadták a Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete kitüntető címet is, amelyet Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezetője vehetett át Bóka István polgármestertől, a város kulturális-, sport-, idegenforgalmi életének támogatásáért, a város értékeinek megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
November
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004