Oldal kiválasztása

Füred a világörökség része lehet

Szerző: | 2015-12-07.

A Balaton-felvidék, mint kultúrtáj szerepel az UNESCO világörökségi listájának várományosai között. 2020-ban Füred reformkori városrésze, akár meg is kaphatja a nagy presztízsű címet.

A Tihanyi-félsziget, a Tapolcai-medence tanúhegyei, a Káli-medence, a Hévízi-tó és a keszthelyi Festetics-kastély természeti, illetve kulturális örökségi védettség alatt álló területei, valamint Balatonfüred reformkori városrészének műemléki védelem alatt álló része szerepel az idén felülvizsgált listán, amely a hazai világörökségi várományosi helyszíneket tartalmazza – hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács és a Balaton Világörökségéért Alapítvány által szervezett konferencián.

A térség legkorábban 2018 elején válhat jelöltté, majd jó esetben 2020-ban nyerheti el a világörökségi címet. Több mint tíz éves terv, hogy a térség elnyerje az UNESCO világörökségi címét.

A helyszín eredetileg 1993-ban került a világörökségi várományos listára, akkor még másik kategóriában. A jelenlegi szakmai javaslat szerint Balaton-felvidék kultúrtáj címen szerepel a listán. A kultúrtáj terület több mint 30 települést érint Aszófőtől Tapolcáig. A várományos helyszínek szakmai felülvizsgálatát a Forster Központ 2013-ban elvégezte. Voltak olyan Balaton-menti települések, melyek nem támogatták a jegyzékbe vételt, mondván nem tudják, milyen kötelezettséggel illetve előírásokkal járhat a világörökségi cím esetleges megszerzése.

A konferencia célja az volt, hogy az érintett települések minél átfogóbban megismerjék, mivel járhat a világörökségi cím, s ehhez milyen teendőkre van szükség. A területfejlesztési szakemberek egyöntetű véleménye szerint a cím számos előnnyel jár: élénkíti a terület gazdaságát, erősíti a helyiek identitását, ráadásul általa pluszforrásokat lehet igényelni, illetve a magas presztízse miatt a minőségi turizmus is jelentősen fejlődhet a térségben.

A Balaton-felvidéki kultúrtáj tehát egyelőre csak a világörökség várományosi jegyzékébe került be, ami nem jelenti automatikusan a cím elnyerését. A pályázóknak 2018-ig meg kell szerezniük a jelölt státuszt, amihez az érintett önkormányzatoknak, a civil-, és szakmai szervezeteknek egy átgondolt világörökségi koncepciót kell kialakítaniuk.

A Balaton-felvidéki kultúrtáj kiemelt értékeket hordozó területeinek meghatározó, közös alapja a több millió éves földtörténeti múlt, amely vulkáni működéssel is együtt járó folyamataival és azok utóhatásaival, mint például a gyógyhatású meleg vizek megjelenésével hozta létre a változatos, mégis harmonikus egységet alkotó tájat.

Magyarországon jelenleg nyolc világörökségi helyszín található, közülük hét a kulturális kategóriában kapott tagságot. Íme, a lista: Budapest – a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy út, Hollókő ófalu, a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Hortobágyi Nemzeti Park, az Aggteleki-karszt, Pécs ókeresztény temetője, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék és a Fertő, mint kultúrtáj.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Június 26
  • 26
    Nincsenek események

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004