Oldal kiválasztása

Sebestyén Márta: Az éneklés egy natúr gyógymód

Szerző: | 2016-03-05.

Összetéveszthetetlen, emblematikus hang. Népdalok és más zenei kalandozások. Utolérte a világsiker is, ám magát lúzernek tartja. Sebestyén Márta ad koncertet Balatonfüreden.

 

– Reformkori koncertet adunk a városban, a 19. század elejétől az 1848-as időszakig haladunk a műsorban. Ez az egyik legfontosabb korszaka Magyarországnak, kivirágzott a kultúra, öntudatra ébredt a nemzet, a német nyelvhasználatról áttértünk a magyarra, izgalmas, ahogy mindez alakult, ahogy a folklór megelevenedett. Az akkori polgári szalonok illetve a népnek a zenéjéből válogatunk, lehetőség szerint úgy, hogy a közönség is érezze a zenei építkezés folyamatát. Népzenészek kísérnek majd, cimbalommal és vonósokkal, csembaló is lesz, – ennek van egy olyan elevensége, frissességre, ereje és színe, amit csak a népzenészek tudnak megidézni. Énekeljek akár az 1830-as évekből származó pesti verbunkot, vagy éppen úri társaságok dalait, ezek most is élnek, élményszerű zenét ígérhetek.

Az éneklésről…

– Akinek nem zeng a lelkében a zene, az bajban van. Az éneklés lelki szükséglet, a nehéz élet szebb lesz tőle, nem véletlen, hogy a falvak népét a bölcsőtől a koporsóig elkísérte az éneklés. Aztán persze voltak, akik kiragyogtak a közösségből az énekhangjuk miatt, de valójában az éneklés egy közösségi élmény. Én örömömben és bánatomban is dalra fakadok, az éneklés egy natúr, természetes gyógymód, megkönnyebbül tőle a lélek. Egyszer összeszámolták, 27 nyelven énekeltem eddig, de nem tudom mekkora a repertoárom, mindig újat és újat tanulok. Minden dalra emlékszem, megmaradnak bennem, mert a nyelv is zene számomra, így a szavakat zeneként rögzíti az agyam.

A más-más zenei közegben, műfajokban vállalt szerepről…

– Voltak és vannak nagy zenei kirándulásaim. Kiskorom óta nagyon sokféle zenét hallgatok, sokfélét ki is próbáltam, és nagyon örülök, ha a legkülönbözőbb, akár a leghajmeresztőbb dolgokban is részt vehetek. De ez nálam szinte soha sem tudatos döntés, egyszerűen csak vannak olyan élmények, amire rezdül az ember lelke. Vannak pillanatok, amikor megszólítva érzem magam, adódik egy helyzet, ami bennem is előhív valamit. Ez egy párbeszéd. Az éneklés nekem a kommunikációs nyelvem, sokféle emberrel tudok beszélgetni a barokk hangszerestől a jazz zenészig. Nincsenek határok, ez a fantasztikus benne, nyilván kell hozzá egyfajta kultúra és zenei szókincs, de közösen zenélni lélekemelő. Nem mindenki alkalmas erre egyébként, én a hétköznapi életben is kommunikatív lény vagyok, szeretek beszélgetni, lehet, ezért megy könnyen a zenei kalandozás is. Sokszor fordul elő velem, hogy pusztán a zene által közel tudok kerülni emberekhez.

Az átütő ismertséget hozó Deep Forest kalandról…

– Ebbe is belecsöppentem, ez nem egy elhatározás volt, ahogy az Angol beteg film betét dala sem. Igazi lúzer alkat vagyok, nem tudok élni a nyilvánvaló lehetőségekkel sem, zenei karriert aztán meg végképp nem tudok építeni. Azt éneklem el, amiről azt érzem, hogy muszáj, olyan mélyen bennem van. Egyébként pont húsz éve, hogy a Marta’s song kering a világban. A napokban írt a Facebookon egy magyar karmester nekem, hogy itt ül egy francia repülőtéren és az én hangomat hallja a hangszórókból. Nyilván a Márta song szólt. Öt földrészen kapták fel rá a fejüket, sokan akkor hallottak először ilyen hangot és ilyen dallamot, de vannak olyanok is, akik csak egy laza popzenének tartják. Végül is örülök, hogy ez így alakult, de nem vált életcélommá, hogy ezt az ismertséget kihasználva kitaláljak magamnak egy sikeres műfajt. Én csak énekelni szeretnék.

Balatonfüredről…

– Sajnos a rokonságomban senkinek nem volt balatoni nyaralója, így csak kevésszer jutottam el a tóhoz. Füreden édesanyámnak él egy kedves barátnője, őt néhányszor meglátogattuk. Csak ámulok a sétányon, milyen szép lett a város, különleges élmény lehet itt lakni. Néhány éve koncerteztem itt, szabadtéren, most nagyon örülök, hogy egy intimebb térben lépünk fel, ez lehetőséget ad a finomabb éneklésre. Egyszer voltam az Anna-bálon is, igaz, mint zsűri tag, nem nekem való ez a szerep. Szeretnék pár nyugodt napot eltölteni majd a városban, végig járni az utcákat, mert különleges hangulatuk van.

Sebestyén Márta a Füredi Tavaszi Fesztivál keretében, március 14-én, 19 órakor ad koncertet az Anna Grand Hotelben. Részletek itt.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

< 2022 >
Június
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004