Oldal kiválasztása

Füredi génbank

Szerző: | 2016-05-30.

A füredi mintatárban húsz éve gyűjtik magyar családok DNS-ét.

A WHO jelentése szerint az elmúlt 30 évben csaknem négyszeresére, azaz 422 millióra nőtt a diabétesszel élők száma a világon. A szervezet összevonva vizsgálta az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának gyakoriságát. Kiderült, hogy az egészségtelen életmóddal összefüggő 2-es típusú cukorbetegség az, aminek drasztikusan nőtt az előfordulása. Hízik az emberiség, és minden tizenegyedik embert érint a cukorbetegség.  Korányi László diabetológus, a DRC gyógyszervizsgáló központ vezetője az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, nagyon fiatalodnak a betegek. A fiatalkori 2-es típusú kór agresszívebb forma, a páciensek sokkal hamarabb veszítik el a veséjüket, a szívüket, a látásukat.

Magyarországot 2015-ben vizsgálta a Diabétesz Világszövetség, a kettes típusú cukorbetegség 100-ból 9 embert érintett, ami nagyon magas szám. Korányi professzor vizsgálatai alapján ez az érték csak a balatoni régióban még magasabb, ráadásul évről évre jelentős mértékben növekszik. Ha az egyik szülő cukorbeteg, akkor 40 százalék az esélye annak, hogy a gyermeke is az lesz. Ha mindkét szülő cukorbeteg, akkor pedig 70 százalék.

A szakember kifejtette, ha valaki örökölte ezeket a géneket, az nem azt jelenti, hogy cukorbeteg lesz, hiszen csupán a hajlamot örökli. Ma már tudják, hogy az epigenetika, avagy a genetikai hajlam megváltoztatása az életmóddal járható út. Vannak sok tízezres klinikai vizsgálatok, amelyek azt mutatták, hogy ha a korai cukorbetegeket beállítják életmód-változtatásra (lefogyasztják őket, többet mozognak, kevesebbet esznek), minden második meggyógyul – magyarázta.

A balatonfüredi génkutató központban jelenleg a cukorbetegségre és a csontbetegségekre jellemző örökletes géneltéréseket vizsgálják. Több mint ezer család 10 ezer DNS-mintáját tárolják itt. A kutatásokat a malmői intézettel együtt végzik, mindezt egy olyan adatbázissal, informatikai rendszerrel, amihez a külföldi klinikák is hozzáférhetnek. A laboratóriumba beérkező, az egyes családoktól levett vérmintákat feldolgozzák. Izolálják belőlük a DNS-t és az RNS-t, ellenőrzik koncentrációjukat, megfelelősségüket, aztán feliratozott csövekben -70 fokos hűtőkbe helyezik.

A magas vércukorszint növeli a szívroham, az agyi érkatasztrófa, a veseelégtelenség, a vakság, a végtag-amputáció és a szülési komplikációk kockázatát. A cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben.

Az 1980-as években a gazdag országokban volt a legmagasabb a cukorbetegek aránya, ma már azonban az alacsony- és közepes jövedelmű országokat sújtja leginkább. Mivel ezeken a területeken él a világ népességének döntő hányada, ezért a mutatók várhatóan tovább romlanak majd, hacsak nem születnek drasztikus intézkedések a diabétesz megfékezésére.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Szeptember

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004