Oldal kiválasztása

Kéjes húzások – Megnyílt a könyvhét

Szerző: | 2016-06-11.

A legfontosabb kortárs szerzők egyike. Megrögzött novellista, aki már érettségi tétel, és aki semmiért nem cserélné el a börtön éveket. Bodor Ádám nyitotta meg a füredi könyvhetet.

Bodor Ádám Kossuth-díjas író nyitotta meg a füredi könyvfesztivált, akivel a Vaszary Villa teraszán Boka László irodalomtörténész beszélgetett. A Sinistra körzet című remekművével a kortárs magyar irodalom egyik emblematikus szerzőjévé váló író elmondta: Erdély a maga történelmével, domborzatával, inspiráló természeti környezetével életének alapélménye.

– Az eszmélésem ehhez a tájhoz köt. 17 éves koromban, az ötvenes években politikai okok miatt börtönbe kerültem. Nyilván a rendhagyó véleményem a világról ebből a sajátos emlékből adódik. Semmiért nem adnám oda azokat az éveket, még a börtönőrökön is tudtam nevetni – fogalmazott Bodor Ádám.

Fotógaléria. Katt a kis képre.
{photogallery}3687{/photogallery}

Az író kérdésre válaszolva elmondta: klasszikus értelemben vett regényírásra teljesen alkalmatlan, mert a regényíró uralja az írás folyamatát, tudja előre merre viszi a szöveg, őt viszont csak a kíváncsiság hajtja, maga sem tudja mi lesz a következő leírt mondat, hogy merre áramlik a történet.
– Esetlegesen volt jelen az irodalom az életemben, és ez nem sokat változott, mert az íráson kívül nincs sok közöm az irodalmi közeghez. Ettől függetlenül azzal tisztában voltam, hogy polgári foglalkozásra nem lettem volna alkalmas – mondta Bodor Ádám, aki a szikár, ám poétikus nyelvezetű novellái kapcsán megjegyezte: Kéjesen húztam ki részleteket a szövegeimből, szinte kinyírtam őket, ilyenkor éreztem, hogy igazán dolgozok – vélekedett a nyolcvanéves író.

A 87. Ünnepi Könyvhetet több napos programsorozattal ünnepli a város. A Könyv-Bor-Jazz rendezvényen az irodalom mellett a sétáló utcává előlépett Borutcában koncertek várják az érdeklődőket. A Csopak Demizson Allstars Jazz Orchestra például nem mindennapi kulisszák között, a Kerek templom előtt felállított színpadon játszott.

A rendezvény nyitónapján Kositzky Attila Vadászpilóták és bajtársaik című könyvét mutatták be, a Blaha Étteremben pedig az idén januárban elhunyt, Munkácsy Mihály-díjas iparművészre, Szekeres Károlyra emlékeztek. A jelentős életművet maga mögött hagyó alkotó gyűjteményes albumát mutatta be a kötet szerkesztője Gopcsa Katalin.
– Még Szekeres Károly életében kezdtük el az album szerkesztését, régi vágya teljesült ezzel a kiadvánnyal, sajnos megjelenését már nem élhette meg. Szekeres Károly hatalmas és jelentős életművet hozott létre, nemcsak teremtő művész volt, hanem kiváló ember is, akiből teljességgel hiányzott a törtetés – fogalmazott a művészettörténész, aki hangsúlyozta Szekeres alkotásainak sajátos anyagszerűsége kivételes.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Január
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004