Oldal kiválasztása

Háromszáz milliárd – Elvonás vagy összehangolás?

Szerző: | 2016-07-09.

A Kormány visszavonta a tavaly év végén bejelentett, a balatoni térség fejlesztésére szánt 300 milliárd forintos támogatásról szóló határozatát. A döntés érzékenyen érintheti Füredet is.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg a hír, hogy a Balaton Területfejlesztési Koncepció (2014–2030) és a Balaton Területfejlesztési Stratégiai Program elfogadásáról, valamint a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén a 2014–2020-as uniós és hazai forrásokból megvalósuló beruházásokról szóló kormányhatározatot visszavonták.

A döntést egyelőre nem indokolták. Valószínűleg a turizmusfejlesztési célra felhasználható európai uniós források összehangolásának részként törölték a korábbi kormányhatározatot.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke szerint az új kormányhatározatból az derül ki, hogy az összes operatív programot felül kell vizsgálni turisztikai szempontból. Hangsúlyozta: a balatoni program az egyetlen, ami komplex, több ágazatot is érintő fejlesztésekről szól. A tavaly elfogadott, több mint 300 milliárd forintos fejlesztésről szóló program mintegy 10 százaléka szól közvetlen turisztikai fejlesztésről. A program végrehajtása hónapok óta tart, 240-250 milliárd forintnyi forrást már lekötöttek az éves fejlesztési keretekben, és a folyamatban lévő pályázatokban – fejtette ki.
– Bízom abban, hogy az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) ígéretének megfelelően, augusztus-szeptember folyamán újabb határozat születik a balatoni fejlesztésekről, és az nem jelent majd forrásvesztést az régió számára a korábbi határozathoz képest- mondta Bóka István.

Az MTÜ az MTI érdeklődésére pénteken közölte: a kormány célja, hogy magasabb sebességbe kapcsolja a turizmust, ennek első lépéseként márciusban döntött a turizmus állami feladat- és intézményrendszerének átalakításáról, most pedig a turizmusfejlesztésre felhasználható uniós források összehangolásáról. A kormány álláspontja szerint a turizmus teljesítménye tovább növelhető tudatosabb és szervezettebb állami szerepvállalással, és a turisztikai fejlesztésekre fordítható források összehangolásával. A közlemény emlékeztet: a kormány döntésének megfelelően egy kézbe került az ágazat irányítása, amit a szakma 25 éve követel. A kormány turisztikai kormánybiztost is kinevezett, a Magyar Turizmus Zrt. átalakításával és megerősítésével létrejött az MTÜ, a turizmussal kapcsolatos állami feladatok a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe kerültek. A döntéssel a kormány üzenete az, hogy az ágazat komoly fejlesztéseket és beruházásokat igényel, éppen ezért most a turizmusfejlesztési célokra felhasználható európai uniós források összehangolásáról is döntés született.

A komplex program, a turizmus mellett a természeti, a gazdasági és kulturális környezetet is egyaránt érintette volna. A balatoni stratégia legfőbb célkitűzései a kormányzati célokhoz igazodtak, így a gazdaságfejlesztésről, gazdaságélénkítésről és munkahelyek teremtéséről szóltak, főként a turizmuson keresztül. Turisztikai fejlesztésre 26,7 milliárd, ebből 3,5 milliárd kerékpárutak építésére és 2,5 milliárd a borutak kialakítására jutott volna. A gazdaság fejlesztésére 25,2 milliárd forint volt az előirányzat, elsősorban a balatoni cégek versenyképességének a javítása volt a cél. A Balaton vízminőségének a javítása, a Sió zsilip felújítása, infrastrukturális fejlesztések, a kikötők valamint a közúti-, a vasúti-, illetve a vízi közlekedés fejlesztése, az elektromos körvasút kiépítése és a központi forgalomirányítás megvalósítása szerepelt a visszavont határozatban.

balatonfured.hu/MTI

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Február
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004