Oldal kiválasztása

Sztárok a Vaszary Galériában

Szerző: | 2016-09-07.

Soha ennyi látogató nem volt még a Vaszary Galériában. Rippl-Rónai életművet átfogó kiállítását egy hónap alatt több mint ötezren látták, de Vasarely geometrikus absztraktjai és a különleges irodalmi tárlat iránt is akkora az érdeklődés, hogy meghosszabbították mindkét kiállítás nyitva tartási idejét.

Szinte példa nélküli, hogy egy vidéki galériában egymással párhuzamosan négy jelentős kiállítás legyen látható. A Vaszary Galériában most ez a helyzet állt elő, a tárlatok korokat, stílusokat és ízléseket ívelnek át.
A nemzetközi szinten is az egyik legjegyzettebb magyar képzőművész, Rippl-Rónai József Komor rajzosság – Derűs festőiség című, nagyszabású tárlatán az alkotó több remekműve is szerepel. Nyomon követhetjük, a francia korszak komor, fekete képeitől hogyan jutott el Rippl-Rónai az erős, színekben tobzódó, úgynevezett kukoricás festményekig, majd az élete utolsó szakaszára jellemző éteri női alakokat ábrázoló rajzokig.
A modern magyar festőművészet egyik nagy klasszikusa igazi húzónévnek bizonyul, a Vaszary Villában eddig egyetlen kiállítást sem övezett ekkora érdeklődés. Újdonság az is, hogy a nyolcvan képet felvonultató kiállítás mellett a galéria ajándékboltjában is nagy a forgalom, visznek mindent, a jegyzetfüzettől a táskákig, amelyeken Rippl-Rónai festmények láthatók. Képek a kiállításról itt.

Szintén a galériában, január elejéig látogatható Victor Vasarely: Szerigráfiák, multiplikák című kiállítása.
A 20. század egyik legismertebb alkotójának, az op-art, a kinetikus és a geometrikus absztrakt művészet irányadó képviselőjének tárlata iránt is élénk az érdeklődés. Vasarely vizuális kísérletei olyannyira vonzzák a látogatókat, hogy két hónappal meghosszabbították a budapesti Vasarely Múzeum gyűjteményéből válogató kiállítást. Bővebben itt.

Az írásbeliséggel, az irodalommal leszámoló különleges tárlat, a Képbe zárt írások, a galéria tetőterében kapott helyet. Írás és kép egymáshoz való viszonyát, az olvasás és megértés illetve az elsősorban az érzékekre ható vizualitás közötti különbségeket firtatja a kiállítás. A szavak mögötti valódi tartalom tárulhat fel, ha szakítva a konvencionális megértési receptekkel, csak úgy a maga természetességében rácsodálkozunk a grafikákra.
A kiállítás október 30-ig látogatható, addig a tervek szerint Háy János író tart majd szubjektív tárlatvezetést és Esterházy Péterre is emlékeznek, akinek itt látható kultikus rajzlapja, amelyre lemásolta Ottlik Géza Iskola a határon című regényét.
Képek és szöveg a kiállításról.

És hogy a kispolgári romantika se maradjon ki, Cilinder és lokni címmel gyűjteményes biedermeier tárlat is látogatható magyar és osztrák festők képeiből a galériában.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2022 >
Július
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
    123
45678910
11121314151617
18192021
  • 20:00 -23:00
    2022.07.21
    Gyógy tér

    Balatonfüred, Gyógy tér

    Fellép a Magyar Állami Operaház Énekkara.

222324
25262728293031

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • csalódott mátrai országjárók2024-04-14 10.23AgoraTegnapelőtt (péntek) voltunk a Kisfaludy strandon, a WC még mindig csukva. Ezzel szemben kedden az akali strandon már régóta nyitva
  • Balatonfured.hu2024-04-06 12.40AgoraKedves Virág, mindkét oldalon április 10. a jelentkezés dátuma. Reggel 7.30-tól lehet jelentkezni. Üdv A szerk
  • Virág2024-04-05 16.21AgoraÉrdeklődnek vki illetékestől hogy a támogatott virágvásárlási lehetőségre mikortól lehet jelentkezni? Ui. a hírben ápr. 10-e, a jelentkezési oldalon pedig

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004