Oldal kiválasztása

Bartók rockosítva – Premier koncert Füreden

Szerző: | 2016-09-26.

Különleges, premier koncert Balatonfüreden. Bartók Béla feldolgozásokat ad elő négy hegedűművésszel együtt a Mini együttes két alapítója, Török Ádám és Papp Gyula. A zeneszerző hat darabja szólal meg áthangszerelve az esten és persze nem maradnak el a legendás Mini dalok sem.

 

Az egyedülálló előadás apropója a Bartók Év. A Mini együttes „mini acoustic world” néven akusztikus koncerten négy hegedűművésszel együtt adja elő a Bartók-feldolgozásokat. A legendás zenekar már a hetvenes években is játszott Bartókot, az Este a székelyeknél című opuszt, tulajdonképpen ez volt az első hazai etnorock- világzene megnyilvánulás.

– Már 1971-ben játszottunk Bartókot a legendásnak mondott formációnkban. A Magyar Rádió rögzítette is akkor a felvételt, de az örökösök betiltották. Utána 93-ban újra próbálkoztunk, koncerteken játszottunk két Bartók művet, Jancsó Miklós még filmet is akart készíteni belőle, de a jogi ügyek miatt ez is meghiúsult. Idén lejárt a moratórium, végre zenélhetünk kedvünkre. Bartók költői világa már gyermekkorunkban lenyűgözött, hatalmas géniusz volt. A koncerten hat darabot játszunk a zeneszerzőtől, például a Három rondó átiratát, ezeket Papp Gyula hangszerelte át. Rockosan szólalnak meg a művek, de természetesen ott van bennük Bartók. Különleges lesz a vonósnégyessel együtt zenélni, csoda, ahogy megszólalnak, ilyen felállásban még nem játszottunk. Igazi premier lesz Füreden – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére az eMeRTon- és Blues-Életmű díjas Török Ádám.


A hazai rock történelem legjobb dalai között számon tartott Gőzhajó, a Vissza a városba, vagy a Keresztes lovag is szerepel majd a koncert repertoárján, ezúttal kicsit áthangszerelve, a vonósnégyessel közösen adják elő a kultikus számokat.
– Minden idők legjobb magyar rock dalai közé választották meg ezeket a számainkat, most a vonósokkal úgy szólalnak majd meg, ahogy mi sem hallottuk még – tette hozzá Török Ádám.

A koncerten Török Ádám (fuvola, ének, percussion), Papp Gyula (billentyűs hangszerek) Nagy István (basszusgitár) és Tóth Dénes (akusztikus dobok, cajun, percussion), valamint Kézdy Luca vezetésével női vonósnégyessel kiegészülve szólalnak meg a rockosított Bartók-művek.

A Mini Acoustic World – Bartók on Rock című koncert a Zene Világnapja alkalmából, október 1-én, szombaton, 18 órakor lesz az Anna Grand Hotel dísztermében. Jegyek még kaphatók. Részletek itt.

A Zene Világnapjához kapcsolódóan szeptember 30-án, és október 1-jén a város különböző pontjain rögtönzött, meglepetés zenei előadásokra lehet számítani, érdemes figyelni a buszokon és az intézményekben is.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Jókai-napok

2024-05-03-04. Jókai Emlékház

Megemlékezés, irodalmi est.

Zeneiskolai koncert

2024-04-28. 17.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Művészeti csoportok hangversenye.

< 2022 >
Augusztus
H.K.Sze.Cs.P.Szo.V.
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Hírek, Agora

Hírek

Verspályázat

A város ebben az évben is meghirdeti a Salvatore Quasimodo verspályázatot.

Agora

  • Brien Fery2024-04-16 12.02AgoraA Fürdö utcában a Rendszetudományi központ előtt az úttest megsüllyedt és annyira hepehupás hogy csak lépésben lehet áthaladni a szakaszon.
  • Nyugdijas Öreghegyi2024-04-16 11.57AgoraTisztelt Somogyi úr, az Öreghegyi utca elején létesítettek egy kis "Park"-ot. Sajnos ennek a rendben tartására úgy látszik nem jut
  • csalódott mátrai országjárók2024-04-14 10.23AgoraTegnapelőtt (péntek) voltunk a Kisfaludy strandon, a WC még mindig csukva. Ezzel szemben kedden az akali strandon már régóta nyitva

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004