Oldal kiválasztása

India alelnöke Balatonfüreden

Szerző: | 2016-10-17.

Mohammad Hamid Ansari, az Indiai Köztársaság alelnöke látogatott Balatonfüredre, rózsaszirmokat szórt Tagore szobránál és az indiai hagyomány szerint fát ültetett a sétányon.

– Boldog vagyok, hogy éppen Tagore kilencven évvel ezelőtti látogatása után itt lehetek. Tagore érdeme, hogy Magyarország számára ablak nyílhatott Indiára. A két ország közötti kapcsolat ma már több dimenziós, a politikai és kulturális együttműködés mellett az emberek közötti személyes kapcsolat is meghatározó. Ez a faültetés még szorosabbá teszi a kapcsolatot – fogalmazott Mohammad Hamid Ansari, aki hivatalos magyarországi útja során tett látogatást Balatonfüreden.

– Tagore 1926-ban járt Balatonfüreden, gyógyulását követően, hálája jeléül hársfát ültetett itt. Neki köszönhetjük a város emblematikus ligetét és az egyedülálló hagyományt, a faültetést. India olyan ország, amelyet csodálunk, olyan nagyhatalom, amellyel kockázat és veszély nélkül lehet barátkozni – mondta Bóka István polgármester a Tagore sétányon, kiemelve, hogy idén tavasszal a bengáli hindu költő szülővárosában, Calcuttában egy magyar szobát rendeztek be.

Mohammad Hamid Ansari az ősi indiai hagyományt követve, fát ültetett a sétányon, majd Rabindranath Tagore szobránál, tisztelet jeléül rózsaszirmokat szórt. A népes delegációval érkező alelnök füredi programját sétahajózással zárta.

India több köztársasági elnöke, majd közismert miniszterelnök-asszonya, Indira Gandhi is tisztelgett már Balatonfüreden Tagore emlékének egy-egy fával. A világhírű költő 1926-ban, gyógyulásának emlékére ültetett fát, tettét a régi indiai legenda motiválta, miszerint ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig élni fog, hogy láthassa megújuló hajtásait.
„Ha nem vagyok többé a földön, ó fám, susogtasd tavasszal megújuló leveleidet az erre vándorlók felett: a költő szeretett, míg élt.” – írta. A költő emlékfája és szobra körül liget alakult ki az elmúlt évtizedekben.

balatonfured.hu

Megosztás

Ne maradjon le a város legfontosabb híreiről!

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön első kézből Balatonfüred híreiről!

Olvass tovább

Programok

Meseautó

2024-04-06. 19.00 Balatonfüred Kongresszusi Központ

Musical.

Arács Napja

2024-04-06. 11.00 Arácsi Népház

Az értékek nyomában Arácson.

< 2022 >
Június 25
  • 25

    Múzeumok Éjszakája

    15:00 -23:00
    2022.06.25
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.
    Balatonfüred, Honvéd utca 1.

    Koncert, színház, tárlatvezetés.

    Kollektív tárlat

    17:00 -19:00
    2022.06.25
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.
    Balatonfüred, Lóczy Lajos utca 62.

    Közös kiállítás.

Hírek, Agora

Hírek

Agora

  • nemecsek2024-03-28 09.53AgoraSzerintem összekapcsolódik a fejekben, de aki gondolkodik azt is tudja, hogy vannak törvények amiket illene betartani. A varjak védett állatok,
  • Akkor én nem értem2024-03-27 18.33AgoraHogy ha annyira dübörög a turizmus (amire ugye azt mondták, hogy nem cél, hanem eszköz; csak tudnám, hogy mihez, mert
  • dühös füredi2024-03-23 20.42AgoraArra itt nincs pénz, csak ötcsillagos szállókra. Talán jún. után lesz. A feleségem egy hetes kabátját is összerondították, de a

HOZZÁSZÓLÁSOK

Hirdetés

anigifwpbradafaloda
anigifwpmozi
Wow Banner Fekvo Szoveg V2 2
Bahart
image004